eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Öl és pusztít a Kompasu tájfun

Legalább harminc emberéletet követelt a Fülöp-szigeteken a Kompasu tájfun, és a hatóságok 14 embert eltűntként tartanak számon - közölte csütörtökön a katasztrófavédelmi hivatal.

A tájfun hétfőn alakult ki a Csendes-óceán felett, és napokon át pusztított a szigetország területén. Heves esőzések és erős széllökések kísérték, a sok csapadék miatt árvizek és földcsuszamlások keletkeztek.

Csaknem tizenötezer embernek kellett elhagynia otthonát, 325 épületben keletkeztek károk. A mezőgazdasági és infrastrukturális károkat 1,15 milliárd pezóra (23 millió dollár) becsülik.

A Kompasu szerdán hagyta el a Fülöp-szigeteket, és Kínában, illetve Vietnamban folytatja útját, de veszített erejéből. Vietnamban több mint 250 ezer embert evakuáltak az érkező vihar útjából.

A több mint 7600 szigetből álló Fülöp-szigeteken évente átlagban húsz vihar vagy tájfun vonul át földcsuszamlásokat okozó heves esőzések kíséretében. A valaha volt legerősebb tájfun, a Haijan 2013 novemberében söpört végig a szigetországon, több mint 6300 halálos áldozatot követelt, és négymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×