INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

csehország

andrej babis

választások

Andrej Babis cseh miniszterelnök, a kormányzó centrista ANO mozgalom vezetője beszél a párt prágai központjában 2021. október 9-én. A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte az október 9-én zárult képviselőházi választást Csehországban a szavazatok 27,62 százalékával. A második helyen az ANO végzett 27,28 százalékkal.

Andrej Babis elismerte vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Infostart / MTI

A cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu koalíciónak a győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezleten leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással. Megjegyezte, hogy az ANO 72 mandátumot szerzett, míg a hárompárti Spolu koalíció keretén belül induló Polgári Demokratikus Pártnak, a második legerősebb pártnak, 34 képviselője lesz csak a parlamentben. A Spolu kormányfőjelöltje a polgári demokraták elnöke, Petr Fiala.

"Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából" - jelentette ki Babis kérdésre válaszolva, egyúttal ismételten kizárta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokba bevonja a Kalózpártot.

A kormányfő megerősítette:

vasárnap találkozik Zemannal Lányban, a kormányalakítási tárgyalások viszont szerdán kezdődnek.

További részleteket erről nem mondott.

Andrej Babis az ANO választási eredményét "nagyszerűnek" minősítette, mert szerinte az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a "Babis-ellenesség". Babis szerint kormányának nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jó eredményeket ért el.

Kérdésre válaszolva kizárta, hogy a jövőben elfogadná a képviselőházi elnök tisztségét. "Az én helyem a kormányban van" - szögezte le. Hangsúlyozta: neki köszönhető, hogy Csehország az utóbbi években sok mindent elért az Európai Unióban.

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018