eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: YouTube

Több évtized után azonosíthatták a zodiákus gyilkost

A rejtély 52 éven át volt megoldatlan, Hollywoodban filmet is forgattak róla, most viszont lehetséges, hogy sikerült azonosítani az öt emberrel végző elkövetőt.

Az úgynevezett "hideg ügyeket" vizsgáló nyomozók negyven fős csoportja oldhatta meg a zodiákus gyilkos rejtélyét: a hatvanas évek San Franciscójában öt emberrel végző titokzatos gyilkos a médián keresztül közzétett levelekkel dörgölte annak idején a rendőrök orra alá, hogy nem tudják őt azonosítani vagy elkapni. A Sky News cikkében leírtak szerint a csapat Gary Francis Poste-t, egy 2018-ban elhunyt veteránt nevezett meg gyanúsítottként.

A gyilkosságokat 1968-69-ben követte el a férfi: fenyegetéseit a környéken kiadott lapok szerkesztőségeibe küldött kézzel írott levelekben tette közzé, majd egyszer csak elnémult. A levelekben

rejtvényfeladványokat is küldött a rendőröknek,

melyek alapján a nevére jöhettek volna rá. Egy levélben azt írta, San Francisco környékén 37 gyilkosságot követett el, és bár több esethez kötötték alakját, csak öt esetben lehetett biztos abban a rendőrség, hogy ő volt az elkövető.

Három fő bizonyítékuk van

A csapat által bemutatott közvetett bizonyítékok ellenére az 52 éves rejtély megoldásával megbízott szövetségi és rendőrségi nyomozók a San Francisco Chronicle-nek azt mondták, hogy a legújabb elmélet nem állja meg a helyét. A teória középpontjában Poste és a zodiákus gyilkos hasonlósága áll egy 1969-es rendőrségi skicc alapján. A legnagyobb hasonlóság kettejük között egy heg, amely Poste homlokán is megtalálható.

Jen Bucholtz, a hadsereg egykori kémelhárító ügynöke, a csapat egyik tagja azt is elmondta, hogy a zodiákus gyilkos által küldött levelekből kiderül, hogy Poste a gyilkos, ha megfejtik a bennük lévő anagrammákat.

"Tudni kell Gary teljes nevét ahhoz, hogy meg tudjuk fejteni az anagrammákat. Nem hiszem, hogy bármilyen más módszerrel lehetséges lett volna azokat dekódolni"

- vélekedik.

Mindezen túl egy kaliforniai nő, Cheri Jo Bates meggyilkolásával kapcsolatosan azt állítják. bizonyítékuk van arra, hogy Poste követte el a tettet. Korábban ezt az esetet is a zodiákus gyilkoshoz kötötték, de később az elméletet megcáfolta a helyi rendőrség.

Poste már a második gyanúsított

Az elmúlt évtizedek során nem ez az első teória arra, ki lehetett az elkövető: korábban egy férfi azt állította, apja halála előtt bevallotta neki, hogy ő volt a gyilkos, illetve egy másik férfi arról számolt be, hogy egy barátja 2002-ben bekövetkezett halála előtt szintén magára vállalta a szerepet. Megnevezni Poste előtt azonban csak egyetlen férfit neveztek meg lehetséges zodiákus gyilkosként: Arthur Leigh Allent.

Az FBI San Franciscó-i irodája a bejelentésre reagálva azt nyilatkozta:

a zodiákus gyilkos ügye továbbra is nyitott,

és nincs olyan új információjuk, amelyet megoszthatnának a közönséggel. A San Franciscó-i rendőrség ugyanígy nyilatkozott. A San Francisco Chronicle és a rendőrség máig évente több száz tippet kap a lehetséges gyanúsítottakról és a kódolt üzenetek megoldásáról.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×