eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének harmadik napján Phenjanban 2021. június 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea most új rakétát tesztelt

A légvédelmi rakéta csapásmérő képessége, hatótávolsága figyelemreméltó, gyorsan reagál, pontosan célra vezethető.

Észak-Korea két napon belül már a második tesztet hajtotta végre újonnan kifejlesztett rakétával, a KCNA állami hírügynökség pénteki jelentése szerint ezúttal egy légvédelmivel.

Kedden egy hiperszonikus rakétát próbáltak ki, amiről szerdán számolt be a hírügynökség.

A légvédelmi rakétát a hadtudományi akadémia fejlesztette és próbálta ki a jelentés szerint. De nem csak a rakéta általános csapásmérő képességét, hanem az indítóállást, a radart és a parancsnoki harcjárművet is tesztelték. A rakéta csapásmérő képessége, hatótávolsága figyelemreméltó, gyorsan reagál, pontosan célra vezethető - írta a KCNA.

Az állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a hiperszonikus rakéta "első tesztkilövése során a nemzetvédelmi tudósok megbizonyosodtak a rakéta irányíthatóságáról és stabilitásáról az aktív szakaszban". A Hvaszong-8 nevű rakéta a műszaki specifikációinak megfelelően teljesített, "beleértve az irányítási manőverező képességet, valamint a hiperszonikus robbanófej siklórepülési jellemzőit". A keddi indítást közvetlenül az elé időzítették, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, kifejtve, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez. A nagykövet felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a diplomáciai tárgyalások újraindítása érdekében töröljék el a "kettős mércét" a fegyverprogramokkal kapcsolatban.

Észak- és Dél-Korea szeptember 15-én egyaránt ballisztikus rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel, újabb szakaszaként fegyverkezési versenyüknek, amelyben mindkét ország egyre kifinomultabb fegyvereket fejleszt ki, miközben eredménytelennek bizonyulnak azok az erőfeszítések, hogy tárgyalásokat kezdjenek a feszültség enyhítéséről.

Észak-Korea az év eleje óta már hat rakétakísérletet hajtott végre, és közülük kettőt ballisztikus rakétával.

A Reuters hírügynökség keddi kommentárja szerint ez arról tanúskodik, hogy a phenjani rezsim kitartóan fejleszti fegyverrendszereit, és ezzel tovább emeli a megrekedt phenjani-washingtoni tárgyalások tétjét, amelyek Észak-Korea atom- és ballisztikus rakétaarzenáljának felszámolását céloznák az amerikai szankciók feloldásáért cserében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pennsylvaniában arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy vegye komolyan az észak-koreai rakétakísérleteket, mert ezek fenyegetik a nemzetközi stabilitást és biztonságot, amellett, hogy Phenjan megszegi velük az ENSZ Biztonsági Tanácsának rá vonatkozó határozatait.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×