eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke az észak-koreai kommunista állampárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére tartott katonai díszszemlén Phenjanban 2021. január 14-én.
Nyitókép: -

Exkém: drogból és fegyverből teremtenek luxust Észak-Korea vezetőjének, míg a nép éhezik

Kim Kukszong harminc éven át volt kém Észak-Koreában: 2011-ben délre szökött és ott folytatta munkáját. Most szólalt meg, beszél arról, amit északról tud.

Csak a pénz mozgatja Észak-Korea minden egyes döntését, kémhálózatuk pedig a világ minden tájára elér, állította a BBC-nek adott interjújában a volt északi kém, akinek személyazonosságát a briteknek sikerült megerősíttetniük, azonban állításainak alátámasztására nem volt lehetőségük. A férfi észak-koreai karrierjének utolsó éveiben Kim Dzsong Unhoz közel dolgozhatott, így Észak-Korea jelenlegi vezetőjéről is sokat tud.

A jelenlegi észak-koreai kémhálózatot, a Felderítő Főhivatalt 2009-ben hozták létre, abban az évben, amikor Kim Dzsong Un apja stroke-ot szenvedett. Még ennek az évnek a májusán a parancsnoki láncban parancs érkezett egy terrorista munkacsoport létrehozására, hogy az végezhessen egy volt észak-koreai tisztviselővel, aki átállt Dél-Koreába.

Merénylet mint ajándék

"Kim Dzsong Un számára ez olyan cselekedet volt, amellyel a legfelsőbb vezetőnek, az apjának akart megfelelni" - mondta Kim Kukszong, aki azt állítja, személyesen ő vezette és hajtotta végre ezt a munkát, melyben Hwang Jangjoppal szemben, aki 1997-ben állt át délre, gyilkossági kísérletet hajtottak végre.

A merénylet rosszul sült el: az észak-koreai hadsereg két őrnagya még mindig tízéves börtönbüntetését tölti Szöulban a merénylet miatt. Phenjan mindig tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, és azt állította, hogy Dél-Korea megrendezte a kísérletet; Kim vallomása ennek ellenkezőjét sugallja.

"Észak-Koreában a terrorizmus politikai eszköz, amely Kim Dzsong Il és Kim Dzsong Un legfőbb méltóságát védi"

- mondja. "Ez egy ajándék volt, hogy demonstrálja az utód hűségét a nagy vezetője iránt". Ilyen ajándékokból pedig később sem volt hiány.

Hackersereg egy elmaradott országban

Kim Kukszong azt mondja, az egyik feladata Északon az volt, hogy stratégiákat dolgozzon ki Dél-Koreával szemben.

"Számos esetben irányítottam kémeket Dél-Koreába, és rajtuk keresztül operatív küldetéseket hajtottam végre. Volt olyan eset, amikor egy észak-koreai ügynököt küldtünk ki, aki Dél-Koreában az elnöki hivatalban dolgozott, majd épségben visszatért Észak-Koreába. Ez a kilencvenes évek elején történt. Miután öt-hat évet dolgozott a Kék Házban, a dél-koreai elnöki hivatalban, biztonságban visszatért, és a Munkapárt 314-es összekötő irodájában dolgozott. Elmondhatom, hogy észak-koreai ügynökök aktív szerepet játszanak különböző civil társadalmi szervezetekben, valamint fontos dél-koreai intézményekben" - tette hozzá.

Észak-Korea lehet, hogy a világ egyik legszegényebb és legelszigeteltebb országa, de Kim is megerősíti, hogy

Phenjan hatezer képzett hackerből álló hadsereget hozott létre.

Kim Dzsong Il a nyolcvanas években rendelte el új személyzet kiképzését a kiberháborúra való felkészülés érdekében.

"A Moranbong Egyetem kiválasztotta a legokosabb diákokat az ország minden részéből, és hat évig tartó speciális oktatásban részesítette őket" - mondja Kim Kukszong.

Drogban és fegyverben a pénz

Kukszongnak vannak emlékei a legutóbbi olyan időszakról is, amelyben az országot komoly éhínség sújtotta: akkoriban a műveleti osztályon dolgozott, és azt a parancsot kapta, hogy gyűjtsön forradalmi alapokat a legfelsőbb vezető számára. Ez szerinte illegális kábítószerrel való kereskedést jelentett.

"Kim Dzsongil Észak-Koreájában a kábítószer-termelés a Fáradságos Március idején érte el a csúcspontját. Akkoriban a Műveleti Osztály kifogyott a Legfelsőbb Vezetőnek szánt forradalmi pénzeszközökből. Miután megbíztak a feladattal, három külföldit hoztam külföldről Észak-Koreába, a Munkáspárt 715-ös összekötő irodájának kiképzőközpontjában építettem egy termelési bázist, és kábítószert, metamfetamint állítottam elő. Ezt aztán dollárra tudtuk beváltani, hogy bemutassuk Kim Dzsong Ilnek" - taglalja.

Beszámolója az akkori drogkereskedelemről hihető - írta a BBC. Észak-Koreában régóta folyik kábítószer-előállítás, főleg heroin és ópium.

A pénzből a mindenkori vezető számára teremtenek luxust.

A kilencvenes években Észak-Korea elhúzódó élelmiszerhiányának halálos áldozataira vonatkozó becslések több százezer és akár egymillió ember között mozognak, és most is hasonló helyzetben van az ország.

Egy másik bevételi forrás az Iránba irányuló illegális fegyvereladások, amelyet az Operatív Osztály irányított.

"Voltak speciális törpe tengeralattjáróink, fél-tengeralattjáróink. Észak-Korea nagyon jó volt az ilyen élvonalbeli berendezések építésében" - mondja Kim Kukszong. Az ország annak ellenére folytatta a tömegpusztító fegyverek fejlesztését, hogy szigorú nemzetközi szankciókkal sújtották. Szeptemberben négy új fegyverrendszert tesztelt Észak-Korea, köztük egy új, nagy hatótávolságú cirkálórakétát, egy ballisztikus rakéta vonatindító rendszerét, egy hiperszonikus rakétát és egy légvédelmi rakétát. A technológia egyre kifinomultabbá válik.

Luxusban élhetett, de veszélybe került

Kim Kukszong kiváltságos életet élt Észak-Koreában. Azt állítja, hogy Kim Dzsong Un nagynénje egy Mercedes-Benz gépkocsit bocsátott rendelkezésére, és szabadon utazhatott külföldre, hogy pénzt gyűjtsön az észak-koreai vezetőnek. Ott ritka fémeket és szenet adott el, hogy milliókat gyűjtsön készpénzben, amelyet egy bőröndben vitt vissza az országba.

Egy elszegényedett országban, ahol emberek milliói küzdenek élelmiszerhiánnyal, ezt az életet kevesen tudják elképzelni, nemhogy megélni.

Házassága révén kialakult befolyásos politikai kapcsolatai lehetővé tették számára, hogy a különböző hírszerző ügynökségek között ingázzon. De ugyanezek a kapcsolatok őt és családját is veszélybe sodorták.

2011-ben a hatalmat átvéve Kim Dzsong Un úgy döntött, megszabadul azoktól, akiket fenyegetőnek tekint magára nézve:

Kim Kukszong úgy vélte, ő is veszélybe került. Csang Szongthek kivégzése után megdöbbent, azt gondolta, ő lesz a következő. Csang Szongtheket Kim Dzsong Il egészségi állapotának romlása idején sokan az ország de facto vezetőjének gondolták.

"Több mint meglepődtem, ez egy végzetes csapás volt. Azonnal éreztem, hogy életveszélyben vagyok. Tudtam, hogy nem maradhatok tovább Észak-Koreában" - mondta. Külföldön érte a hír, egy újságban olvasta - azonnal elkezdte családja délre menekítését tervezni.

Az észak-koreaiakért szólalt meg

Azt mondja, azért szólal meg most, hogy az észak-koreaiak diktatórikus szorításból való kiszabadulását segíthesse.

Dél-Koreában több mint 30 000 disszidens él,

de csak néhányan döntenek úgy, hogy beszélnek a médiával. Ők minél ismertebbek, annál nagyobb a kockázat rájuk és családjukra nézve.

Az interjú időzítése is érdekes. Kim Dzsong Un utalt arra, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a közeljövőben hajlandó lehet tárgyalni Dél-Koreával. Kim Kukszong itt is figyelmeztetést fogalmaz meg.

"Évek teltek el azóta, hogy idejöttem, de Észak-Korea semmit sem változott" - mondja.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×