eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Négy lengyel vajdaság módosított a bírált családvédelmi határozatokon

Azért bírálta e döntéseket az Európai Bizottság, mert ellenezték az LMBT-mozgalom ideológiájának hirdetését - közölte kedden a lengyel sajtó.

A Kislengyelországi, a Kárpátaljai és a Lublini vajdaság kisszejmje (sejmik) hétfőn szavazott a határozatokról, a Swietokrzyskie vajdaság pedig a múlt héten változtatott a dokumentumon. Hasonló lépésre készül az ötödik régió, a Lódzi vajdaság önkormányzata is.

A kisszejmek visszavonták a 2019-es határozatokat, amelyek elhatárolódtak az LMBT-ideológiától, és elfogadtak helyettük más, szintén a családvédelem fontosságát hangsúlyozó, a kereszténységre és a hagyományos lengyel toleranciára hivatkozó dokumentumokat.

Az Európai Bizottság az említett öt lengyelországi régiót a családvédelmi határozatokban foglalt "hiányosságok" helyesbítésére szólította fel. A brüsszeli testület egyúttal felfüggesztette a járványügyi válság hatásainak ellensúlyozását célzó, a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagról folyó egyeztetéseket ezekkel a vajdaságokkal.

A kisszejmekhez fordult ez ügyben a minap az uniós alapokért és a regionális politikáért felelős lengyel miniszterhelyettes, Waldemar Buda is,

az elfogadott dokumentumok felülvizsgálatát, a kirekesztőnek értelmezhető elemek kiküszöbölését kérte.

Az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország elnöke, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter viszont a múlt héten arra szólította a kisszejmek képviselőit, ne módosítsanak határozataikon, mert szerinte ha ezt megteszik, az Európai Bizottság "gazdasági terrorizmusának" vetik alá magukat, és Brüsszel részéről ezt követően "további törvénytelen lépések várhatók".

A tizenhat lengyel vajdaság közül az említett öt, valamint több lengyel település önkormányzata is a 2019-ben kiadott családvédelmi határozatokban arra reagált, hogy az ellenzéki Polgári Platform elnökhelyettese, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester úgynevezett LMBT-chartát írt alá, amelyben

a többi között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte.

A Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap és egyes külföldi lapok ezt követően arról írtak, hogy több lengyel településen "LMBT-mentes zónákat" jelöltek ki. A kifejezés úgy keletkezett, hogy Bartosz Staszewski lengyel baloldali aktivista néhány, a családvédelmi nyilatkozatot elfogadó község helységnévtáblája alá több nyelven "LMBT-mentes zóna" feliratú táblákat rögzített, és az erről készített fotókat a világhálón terjesztette. Az LMBT-mentes zónák létesítésével később többek között Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos is megvádolta Lengyelországot.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a múlt héten hazugnak nevezte a nyugati médiában ismételgetett kifejezést, aláhúzva: Lengyelországban semmilyen LMBT-mentes övezet soha sem létezett.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×