eur:
395.51
usd:
372.38
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

2030-ra nem lesz új HIV-fertőzött Angliában

Egy kutatás szerint kilenc év múlva nem lesz új fertőzésátvitel, és már 2025-re sikerül az érintettek 95 százalékánál diagnosztizálni a betegséget.

Az ENSZ HIV- és AIDS-programjának globális célkitűzése, hogy 2030-ra a betegek 95 százalékánál sikerüljön felismerni a betegséget. Az ezzel a célkitűzéssel kapcsolatos angol eredményeket a Cambridge Egyetem és a Public Health England szakemberei kutatták.

"Összességében pozitív a kép az angliai HIV-járványról, a nem diagnosztizált HIV-vel élők száma drámaian csökken. Becsléseink szerint már több évvel az UNAIDS 2020-as célkitűzései előtt járunk, jó úton haladunk afelé, hogy 2025-re elérjük a diagnosztizáltak 95 százalékát, 2030-ra pedig felszámoljuk a HIV-fertőzéseket" – mondta el Daniela De Angelis professzor, a Cambridge-i Orvosi Kutatási Tanács biostatisztikai egységének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője a Sky News cikkében.

A diagnosztizált HIV-vel élő 15–74 évesek száma Angliában a 2013-as 83 500-ról 2019-re 92 800-ra emelkedett.

Arányuk ugyanebben az időszakban 86 százalékról 94-re nőtt, a nem diagnosztizált fertőzések száma pedig 11 600-ról 5900-ra, azaz a felére csökkent.

A diagnosztizáltak 98 százaléka kapott terápiát, 97 százalékuk vírusszuppresszált állapotban volt, ami azt jelenti, hogy a HIV-vírus mennyiségét sikerült érzékelhetetlen mennyiségűre csökkenteni vérükben.

A megelőzés is működik

Az UNAIDS angolokra vonatkozó célkitűzése 90 százalékos diagnosztizáltság volt 2020-ra, de ezt már 2016-re sikerült elérniük.

"Ez a kutatás jó hír, azt mutatja, hogy a kombinált megelőzés, különösen a HIV-tesztelés és a korai kezelés működik Angliában. A vírusnak való kitettség előtt alkalmazott megelőzés növekvő aránya a HIV szempontjából magasabb kockázatnak kitett személyek körében tovább erősítette a HIV terjedésének megszüntetésére adott válaszlépéseinket. A következő években nagy kihívást jelent majd a HIV-fertőzéssel diagnosztizálatlanul maradt emberek számának további csökkentése" – kommentálta az eredményeket Valerie Delpech, a Public Health England HIV-csoportjának vezetője.

A heteroszexuálisokra is figyelni kell

Különös kihívást jelent ez véleménye szerint azon heteroszexuálisok esetében, akik úgy vélik, ők nem veszélyeztetettek HIV által. Delpech szerint ezért fontos, hogy a szexuális egészséggel kapcsolatos vizsgálatokon részt vevő nőknek hovatartozástól függetlenül ajánlják fel a HIV-tesztet, illetve ösztönözzék is őket azok elfogadására. Jelenleg 73 százalékuk kéri csak a tesztet.

"Ha növelni tudjuk a HIV-státuszukkal nem ismerő személyek körében elvégzett tesztek arányát., valamint javítani tudjuk a partnerek értesítését, akkor egyre valószínűbbé válik a HIV-átvitel megszüntetésének kilátása" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×