eur:
392.8
usd:
367.99
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Nagy lépést tettek az oroszok a holdutazás felé

Tendert írt ki a Roszkoszmosz állami űrkutatási vállalat az emberek a Holdra szállását is magában foglaló holdprogram előkészítésére.

A több mint 1,7 milliárd rubeles (mintegy hétmilliárd forintos) pályázat elnyerőjének az elkövetkező négy év alatt ki kell dolgoznia az ehhez szükséges űreszközök létrehozását célzó kutatási-fejlesztési munkaterveket A pályázónak a jövő évtől 2025 novemberéig a többi között elő kell készítenie a hordozórakéták és újra felhasználható űrhajók, orbitális komplexumok, a holdjárók és űrruhák, valamint a holdbázis fejlesztésére és kiépítésére vonatkozó projekteket. Külön feladat az egészséget és az emberi teljesítményt érintő kockázatok kezelésére vonatkozó ütemterv meghatározása.

A kiírás értelmében a Roszkoszmosznak alkalmazott kutatásokra van szüksége a holdutazás megvalósítására.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője decemberben kijelentette, hogy Oroszország első emberes Hold-misszióit az Angara hordozórakéta-családdal és egy kis szállítóeszközzel fogják végrehajtani, nem pedig a szupernehéz Jenyiszej rakétával, ahogyan azt korábban tervezték. Az űrhajó neve a RIA Novosztyi hírügynökség korábbi jelentése szerint Orljonok (Sasfiók) lesz.

Márciusban a Roszkoszmosz arról számolt be, hogy Oroszország és Kína memorandumot írt alá egy nemzetközi tudományos holdbázis létrehozásáról. Később Rogozin azt ígérte, hogy a következő két-három évben olyan események fognak történni, amelyek megváltoztatják az orosz űrhajózás megítélését.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×