eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com,

Egy ország a lakosság gyorsétterem-mániáját használja fel a koronavírus elleni harcban

Új-Zéland célja a kilencven százalékos átoltottság, aminek eléréséért újszerű helyszíneken is létesítenének oltópontokat.

A kormány elsőként a KFC gyorsétteremmel kezdett tárgyalásokat annak érdekében, hogy az ételükre várók koronavírus elleni védőoltásban részesülhessenek a lánc gyorséttermeiben. "Egyszerűen ott akarjuk elérni az embereket, ahol a legtöbben vannak" - mondta a lépés okáról Grant Robertson miniszterelnök-helyettes.

Az új-zélandiak nagyon szeretik a gyorséttermi ételeket, ebben az országban van az egy főre eső legtöbb McDonald's és KFC. Amikor Aucklandben kedden este feloldották a kijárási tilalmat, az emberek megrohamozták a gyorséttermeket, egy nappal korábban pedig két embert azon kapott rajta a rendőrség, hogy a szigorú ellenőrzések dacára százezer dollárt és rengeteg KFC-gyorsételt próbálnak meg becsempészni Aucklandbe.

"Biztosak vagyunk abban, hogy nagyon sok aucklandi megy majd elviteles gyorsételért ezekbe az éttermekbe, ki akarjuk használni a lehetőséget"

- nyilatkozta Robertson a The Guardian tudósítása szerint.

Vannak kihívások

Az ugyanakkor, hogy az oltást követően 20 percet várakozzanak még a helyszínen az emberek, kihívást jelenthet ilyen körülmények között. Ezzel kapcsolatos tervekre még szükség lesz azelőtt, hogy megkezdődhetne a gyorséttermi oltásfelvétel.

A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint más nagy forgalmú helyekkel kapcsolatos terveik is vannak.

Jo Bartley, Auckland egyik tanácsosa vetette fel hétfőn az ötletet, hogy tárgyalni kellene az új-zélandi KFC-t, Pizza Hutot és Taco Bellt üzemeltető Restaurant Brands-szel az oltópontok létrehozásáról. Szerdán a közösségi médiában azt írta, hogy a Restaurant Brands tájékoztatta őt arról, a kormány felkereste a céget, hogy megvitassák a koncepcióban rejlő lehetőségeket.

Sokaknak kell még beoltatniuk magukat

A kormány minden lehetséges eszközt bevet az átoltottsági cél elérésére, hogy azt követően lezárások nélkül élhessenek az új-zélandiak. Ösztönző intézkedések bevezetését nem tervezik, mivel Robertson szerint ezek nemzetközi megítélése vegyes és nem is tisztességes jutalmazni a most beoltottakat, hisz a korábban oltottak nem kaptak semmit. Azt ugyanakkor elmondta: tud arról, miszerint

egyes vállalkozások díjazzák az oltást ingyen szendviccsel és hasonló dolgokkal, ezt pedig támogatja ő is.

Jacinda Ardern is sürgeti országa népét az oltás felvételére.

"Most lehetőség nyílik arra, hogy a világ egyik legmagasabban átoltott országává váljunk, de a dolog mindannyiunkon múlik. Megvan a szükséges vakcinakészletünk és megvan a munkaerő, amely készen áll a feladat elvégzésére" - mondta.

Eddig az új-zélandiak 72 százaléka kapott már egy oltást, a teljesen immunizáltak aránya mindössze 38 százalék.

A Te Pūnaha Matatini kutatóközpont által készített modellek szerint a 90 százalékos vagy annál magasabb vakcinázottság elérése, valamint a maszkviselés, a kontaktkutatás és a gyorstesztelés az egyetlen módja a folyamatos, szigorú lezárások minimalizálásának. Ha csak a lakosság 80 százalékát oltják be, a vírus közösségi kitörése még mindig 7000 halálesetet és 60 000 kórházi kezelést eredményezhet.

Új-Zéland csütörtökön 15 új koronavírusos megbetegedést jelentett az aucklandi kitöréshez kapcsolódva, három esetet még nem sikerült összekapcsolni azzal. A kitörés eddig 1123 esetet számlál. Tizenöt ember kórházban van, három pedig intenzív osztályon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×