eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Megvan az amerikai vakcinapazarlás egyik oka és ez a világnak is tanulságos lehet

Csak Amerikában több mint 15 millió adag koronavírus elleni oltást dobtak ki márciustól augusztusig.

Egy michigani oltóponton július 16-án kinyitottak egy, a Moderna vakcináját tartalmazó ampullát, mivel valaki erre az oltásra jelentkezett. Az illető azonban meggondolta magát, és mégsem kérte az oltást, az óra azonban már ketyegett: néhány órán belül fel kellett volna használni a fiolában található mind a tíz adag vakcinát. Az NBC cikke szerint dolgozók mindent megtettek, hogy olyan embereket találjanak, akik szeretnék az oltást, de nem jártak sikerrel, így mind a tíz adag veszendőbe ment.

Ilyen jelentek Amerika-szerte zajlanak, ennek köszönhetően ment veszendőbe fél év alatt 15,1 millió adagnyi vakcina az országban. A jelenség felveti a kérdést: vajon eljött a több adagot tartalmazó fiolák korszakának vége?

Eddig nem volt általános a több adagos kiszerelés

A legtöbb oltást egyadagos ampullában vagy előre töltött fecskendőben forgalmazzák, a koronavírus elleni vakcinák több adagos kiszerelése mögötti indok az volt, hogy a gyártóknak minél hamarabb minél többet kellett azokból elkészíteniük. A maximum 15 adagot tartalmazó Moderna-, 6 adagos Pfizer- és 5 adagos Janssen-fiola is gyorsítja a gyártást, de nagyobb esélyt ad a veszteségnek is. Az amerikai adatok, melyek a kibontott ampullákból fel nem használt adagok számát rögzítik, legalábbis erről árulkodnak. A michigani eset mellett az sem ritka, hogy egy ember miatt bontanak fel egy tízadagos ampullát, amelyből kilenc adag veszendőbe megy.

A WHO becslése a több adagos csomagolásból származó veszteségre 10-15 százalék közti.

A CDC adatai szerint az elpazarolt adagok egyharmada nem a fiolában maradt: törött fecskendő vagy használatlanul maradt, betöltött injekció szerepelhet az indokok között. A többi ugyanakkor benn maradt az ampullában, ami arra utalhat, hogy a több adagos kiszerelés a gond. Kentucky és Pennsylvania már kisebb kiszerelésért is folyamodtak, és meg is kezdődtek a tárgyalások erről.

A kis kiszerelés problémái

A kisebb kiszerelés segíthet csökkenteni a veszteséget, de lassítja a gyártást és ezáltal csökkenti a kapacitást. A Pfizer dolgozik a kiszerelés változtatásán, a Janssen szerint a pandémiás helyzetre az ötadagos kiszerelés a megfelelő és a WHO irányelveit szem előtt tartó megoldás, a Moderna pedig nem válaszolt az NBC kérdésére.

Nem annyira egyszerű ugyanakkor kisebb kiszerelésre váltani: azt helyben engedélyezni kell, és

ott van még a felhalmozott vakcinák kérdése is.

Az Egyesült Államokban több millió felesleges adagot tárolnak, amelyeket nagy, több adagot tartalmazó ampullákba csomagolva kell felhasználni belföldön, vagy más országokba kell eljuttatni, mielőtt lejárna a szavatosságuk. Idősebb és alapbetegséggel rendelkező amerikaiak számára szerdán jóváhagyták az emlékeztető oltásokat: ez keresletugrást okozhat.

Takarékosabb felhasználás lehet a jövő

Míg az USA-ban sok az oltás, a világ többi részén hiány van abból. Máshol nagy szükség lenne nagy mennyiségben is az oltásra, miközben az amerikai igények a gyártás lassítása mellett a tárolás terén is kihívást jelentenek, illetve

a speciális üvegből, amelyből az ampullák készülnek, már most hiány van.

Nem valószínű tehát, hogy az egyadagos út működik - lehet, hogy Amerikának azt kell újragondolnia, hogyan használhatja fel a sok dózist tartalmazó ampullákat a jelenleginél okosabban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×