INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

mateusz morawiecki

költségvetés

lengyelország

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Brüsszelben, az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletén 2020. december 10-én.

Felére csökkentették a lengyelek a tervezett hiányt

Infostart / MTI

Nőtt a kiadási oldal, de sokkal jobban a bevételi.

A lengyel költségvetési törvény tervezett módosítása szerint a rögzítetthez képest felére csökken az idei tervezett költségvetési hiány, miközben nőnek a kiadások és a bevételek is, utóbbi mintegy 6 ezer milliárd forintnak megfelelő összeggel – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A parlament elé kerülő törvénymódosításban több mint 78 milliárd zlotyval (6 ezer milliárd forint) magasabb költségvetési bevételek várhatók az eddig tervezetthez képest – közölte a költségvetési módosításról döntő kormányülést követő sajtóértekezletén Morawiecki.

Az eredeti költségvetési tervben 404,5 milliárd zloty bevételi oldal szerepelt, ezt a módosítással közel 483 milliárd zlotyra (37 ezer milliárd forint) növelik.

A 82,3 milliárd zlotyra (6,3 ezer milliárd forint) tervezett költségvetési hiányt 40,4 milliárd zlotyra (3,1 ezer milliárd forint) módosítják.

A módosítás a kiadási oldal bővítését is tartalmazza, mégpedig 523 milliárd zlotyra (40 ezer milliárd forint). A Morawiecki által jelzett legmagasabb kiadási tétel, 10 milliárd zloty (764,6 milliárd forint) a közúti és vasúti fejlesztéseket illeti.

Az önkormányzatoknak plusz 4 milliárd zlotyt (305,9 milliárd forint) folyósítanak csatornázási beruházásokra. Az egészségügyre a tervezetthez képest további 1 milliárd zlotyt (76,5 milliárd forint) szánnak. A mezőgazdasági rovatot 650 millió zlotyval (47,7 milliárd forint) bővítik.

A költségvetés módosítása lehetővé tesz magasabb kiadásokat a felsőoktatás, az orvostanhallgatók képzése terén is, emellett 6 százalékkal megnövelik az állami szféra alkamazottainak járó jutalmak kifizetésére szánt alapot – mondta el Morawiecki.

A magasabb költségvetési bevételeket Morawiecki a hatékonyabb adóbehajtással magyarázta.

Elmondta: a lengyel gazdaság, a vállalkozások és a költségvetés jó állapota a koronavírus-járvány idején alkalmazott gazdaságmentő csomagoknak köszönhető.

A kormányfő által megfogalmazott elvárás szerint a lengyel gazdaságnak folyósított többleteszközök a fizetések növekedését, új munkahelyek teremtését eredményezik majd.

Az idei lengyel gazdasági növekedés nagyobb lesz a várt 4,8 százaléknál, megközelíti a GDP 5 százalékát – jelezte Morawiecki.

Nyitókép: MTI/PAP/EPA/Radek Pietruszka
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018