eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Arcvédő műanyag pajzsban lépnek fel thaiföldi táncosnők egy vallási ünnepségen a bangkoki Eravan szentélyben 2020. május 28-án. Thaiföldön június 30-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapotot.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Thaiföldön újat húztak, másképp adják be az emlékeztető oltásokat

Izom helyett bőrbe fecskendezik a vakcinát az erősebb immunitás elérése és a spórolás jegyében.

A helyi orvosok a múlt hónapban kezdtek el a módszerrel kísérletezni: a technikát a phuketi Vachira kórházban péntek óta használhatják engedéllyel azt követően, hogy a kísérletek szerint a kiváltott immunválasz erőssége hasonlatos az izomba adott oltásokéhoz a Reuters cikke szerint.

Van ugyanakkor egy hatalmas előnye annak, hogy csak a bőr alá kell fecskendezni az oltóanyagot:

egyetlen adaggal öt embert lehet beoltani,

tehát ötször annyian kaphatják meg a harmadik vakcinát a rendelkezésre álló mennyiségből.

Phuket lakosai kaptak elsőként koronavírus elleni oltást Thaiföldön: immunizálásuk azért volt sietős az országnak, hogy miné hamarabb újraindíthassák a turizmust. Július óta fogadja a sziget a két adaggal oltott turistákat, amihez április óta a Sinovac oltásából két adaggal immunizálták a helyieket. Az ezzel az oltóanyaggal ellátottaknak világszerte javasolják a harmadik adag felvételét, aminek oka a delta variáns miatti kockázat. A Sinovac oltásának hatását ugyanis képes megkerülni ez a törzs.

Thaiföldnek gondjai adódtak az emlékeztető oltás adagjainak beszerzésével, ezért meglepő megoldáshoz folyamodtak:

az AstraZeneca vakcináját kezdték el helyben gyártani, ezt alkalmazzák harmadik adagként.

A 72 milliós ország lakosságának mindössze 21 százaléka van jelenleg beoltva két adaggal, a hatóságok elkötelezték magukat a két Sinovac utáni AstraZeneca-vakcina alkalmazása mellett. Ezt a módszert sehol máshol nem használják a világon. Az országban eddig összesen 1,4 millióan fertőződtek meg koronavírussal és 15 ezren haltak bele abba – az esetek nagy része április óta következett be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×