INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

jaroslaw kaczynksi

lengyelország

eu

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke a varsói parlamentben 2020. április 3-án, miután az egyik kisebbik koalíciós partner, az Egyezmény (PG) párt elnöke azzal a javaslattal állt elő, hogy két évvel halasszák el az államfőválasztást. A május 10-re kiírt választás elhalasztását eredetileg az ellenzéki pártok követelték a koronavírus-járványra hivatkozva, Kaczynski viszont az eredeti időponthoz ragaszkodik, mondván levélszavazatokkal is biztonságos a választás lebonyolítása.

Jaroslaw Kaczynski: semmilyen Polexit nem lesz

Infostart / MTI

A lengyel kormánypárt elnöke szerint viszont az EU szerinte válságban van, és kiállnak azért, hogy ezt megoldják.

A "Polexit" fogalma ellenzéki propagandisztikus találmány, Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni a szuverenitását megőrző államként; az uniós alapszerződésekkel ma visszaélnek, ezért pontosítani kell őket - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a legnagyobb lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

"Semmilyen Polexit nem lesz, ez propagandisztikus találmány, amelyet sokszor alkalmaztak velünk szemben" - reagált Kaczynski az ellenzék által többször megfogalmazott vádakra a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

A kormány "egyértelműen az EU-ban látja Lengyelország jövőjét" - húzta alá a kormányfőhelyettes.

Az EU szerinte válságban van, a PiS pedig határozottan kiáll azért, hogy ezt megoldják. Kifogásolta, hogy az uniós alapszerződéseket "nagyrészt nem tartják be, vagy (az egyes tagállamok elleni támadások) apropójaként használják fel őket". További kifogásként emelte ki Kaczynski, hogy az EU-ban nagyon drasztikusan sértik a tagállamok egyenlőségének elvét, és a legerősebb államok - különösen Németország - eszközként használják az Uniót.

Ezt el kell utasítani, az uniós alapszerződéseken úgy kell módosítani, hogy radikálisan megnehezítsenek különféle visszaéléseket

- hangsúlyozta.

Az Európa jövőjéről szóló uniós vita során Varsó "az ott kirajzolódóhoz alternatív tervet akar bemutatni" - jelezte Kaczynski, hozzátéve: a PiS-nek erről világos elképzelései vannak, amelyek megvalósítása feltehetőleg nem lesz egyszerű, többéves folyamatról lehet szó.

"Az EU-ban akarunk lenni, egyúttal szuverén államként akarunk megmaradni"

- folytatta a PiS elnöke. Ennek kapcsán szorgalmazta az uniós alapszerződések nagyon pontos betartását, ezen belül az EU-ra átruházott, a külkapcsolatokra és a gazdasági ügyekre vonatkozó hatáskörök megkülönböztetését a tagállamok kizárólagos hatáskörében maradt területektől. Az utóbbiak között említette az igazságügyet, amely "nem lehet az olyan beavatkozások tárgya, mint amilyenek jelenleg történnek" - hangsúlyozta.

Szorgalmazta azt is, hogy az alapszerződések pontosítása révén "kijavított EU-ban" be kell tartani a tagállamok egyenlőségének elvét. "Ha valamit szabad tenni az egyik államban, ez azt jelenti, hogy mindegyikükben megengedett" - húzta alá Kaczynski.

A PiS vezette kormány többször a "kettős mérce" alkalmazásaként értelmezte azokat a bírálatokat, amelyek az általa folytatott reformokat, köztük az igazságügyi reformot az uniós szervek részéről érték. Több lengyelországi reformmegoldás esetében Varsó azzal érvel, hogy ezeket más EU-tagállamokban is alkalmazzák anélkül, hogy Brüsszel kifogásolta volna őket.

Nyitókép: MTI/PAP/Radek Pietruszka
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018