eur:
393.92
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Anthony Fauci: csak a kötelező oltás fékezi meg a pandémiát

Ha a meggyőzés nem működik, szükség lesz az oltás kötelezővé tételére több területen is – vélekedik az amerikai egészségügyi főtanácsadó.

"Ez működni fog, mert nem hiszem, hogy az emberek nem akarnak majd dolgozni, vagy nem akarnak majd főiskolára menni. Szeretnénk, ha teljesen önkéntes alapon vennék fel az oltást, de ha ez nem működik, akkor az alternatívákhoz kell nyúlni" – idézi Anthony Faucit a CNN.

Az amerikai egészségügyi főtanácsadó szerint a delta és a csökkenő oltási kedv hozta meglehetősen rossz helyzetbe Amerikát. A 12 év fölöttieknek jelenleg 63 százaléka van beoltva. Joe Biden amerikai elnök múlt héten jelentette be annak tervét, hogy a száz főnél több embert foglalkoztató munkáltatóknak kötelezővé kell tenniük az oltás felvételét dolgozóik számára, vagy hetente kell őket tesztelni. A terv fogadtatása vegyes volt.

Nem mindenki támogatja

Vivek Murthy, az Egyesült Államok tisztifőorvosa szerint azok a vállalkozások, amelyek szeretnék, hogy a munkavállalók visszatérjenek a munkahelyekre és ott is maradjanak, profitálni fognak a kötelező oltásból. Hozzátette, hogy az előírások a munkavállalóknak is előnyösek lesznek.

"Ez nemcsak a közegészségügyet fogja javítani, hanem az emberek számára is nagyobb lelki nyugalmat biztosít"

– mondta Murthy a CNN-nek.

Asa Hutchinson arkansas-i kormányzó azonban azzal érvelt, hogy a követelmények visszafelé sülhetnek el. "Le kell győznünk az ellenállást – mondta Hutchinson. – Ez egy komoly, halálos vírus, mindannyian együtt próbáljuk elérni, hogy a lakosság nagyobb körben legyen átoltva. A probléma az, hogy én próbálom legyőzni az ellenállást, de az elnök mandátummal kapcsolatos intézkedései megkeményítik azt."

A kórházakban mindezzel párhuzamosan ugyanakkor egyre jobban érzik a nyomást, egyre kevesebb intenzív terápiás ágy érhető el.

Ötéves kor fölött is jöhet az oltás

Scott Gottlieb, az FDA korábbi biztosainak egyike, aki jelenleg a Pfizer alkalmazásában áll, arról beszélt a közelmúltban, hogy az öt év fölötti gyerekek akár Halloween idején, azaz október legvégén felvehetik majd a Pfizer vakcináját.

"Az FDA szerint hetek, nem pedig hónapok kérdése, hogy eldöntsék, engedélyezik-e az 5 és 11 év közötti gyermekek vakcinázását.

Én ezt úgy értelmezem, hogy talán négy, talán hat hét"

– mondta Gottlieb.

Más lehet a dozírozás

Az FDA figyelmeztette a szülőket, hogy ne próbálkozzanak gyermekeik beoltásával az ügynökség jóváhagyása előtt.

"A gyermekek nem kis felnőttek, a gyermekvakcinák engedélyezésében a vizsgálandó kérdések közé tartozhat, hogy szükség van-e más dózisokra vagy más erősségű formulákra a felnőttek számára már használt vakcinákhoz" – áll az FDA pénteki közleményében. Az egészségügyi szakemberek addig is a megelőzés kérdését emelik ki, illetve gyanús esetben a tesztelést.

Anthony Fauci korábban maga is arról beszélt, hogy októberben készen lehet az oltás az öt év fölöttiek számára, illetve hogy

a Moderna vakcinája várhatóan három héttel későbbre állhat készen arra,

hogy elkezdjék vele immunizálni az öt év fölöttieket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×