INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

afganisztán

női jogok

tálibok

oktatás

Afgán nők az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án. Az előző tálib uralom idején, 1996-2001 között az iszlám törvények voltak érvényben, amelyek erősen korlátozták a nők jogait. A tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott.

A férfiaktól elkülönítve, hidzsábban tanulhatnak az afgán nők

Infostart

Nemcsak az egyetemeken, hanem az alap- és középfokú iskolákban sem tanulhatnak együtt lányok a fiúkkal.

Nemek szerinti szegregáció, a tanult tárgyak felülvizsgálata, hidzsábviselési kötelezettség: az új tálib rend szerint ezen szabályok betartása mellett tanulhatnak a nők a felsőoktatásban. Ahogyan a felsőoktatásért felelős miniszter, Abdul Baki Hakkani fogalmazott: a nők tanulhatnak, de nem férfiak mellett – derül ki a BBC cikkéből.

A tálibok augusztus 15-i hatalomátvételük idején azt az ígéretet tették, hogy nem akadályozzák meg azt, hogy a nők dolgozzanak vagy tanulhassanak, ennek ellenére az elmúlt egy hónap folyamán arra kértek a közegészségügyi szektor dolgozóin kívül minden nőt, hogy ne járjon be dolgozni addig, amíg a helyzet nem stabilizálódik az országban. A legfrissebb, nőket érintő változást vasárnap jelentették be, egy nappal az után, hogy az elnöki palotán felhúzták zászlajukat, a kormány munkájának kezdetét jelölve ezzel.

Függöny mögül taníthatnak

A tálibok a törvényesen megválasztott afgán kormánytól vették át a hatalmat. Korábban 1996 és 2001 között már vezették az országot: akkor a nők egyáltalán nem ülhettek iskolapadba. Mostani hatalomátvételüket megelőzően azonban egészen más képet mutatott az afgán oktatási rendszer – a nők és a férfiak együtt vehettek részt az egyetemi tanórákon, és nem volt kötelező viselet sem előírva számukra.

"Gond nélkül vetünk véget a nemek keveredésének az oktatásban. Az afgánok muszlimok, el fogják fogadni ezt"

– nyilatkozott Hakkani.

Egyes vélemények szerint végeredményben ez az intézkedés is a nők oktatásból történő kizárását jelenti majd, mivel lesznek olyan intézmények, amelyek infrastruktúra hiányában nem tudják megszervezni a párhuzamos oktatást nők és férfiak számára. Hakkani szerint viszont ez nem gond, mivel van elég női oktató, de ha mégsem lenne, akkor egyéb megoldások segítenek.

"A férfi tanárok taníthatnak függöny mögött, de a technológiát is bevethetjük" – mondta el.

A tanterv is legyen iszlámkompatibilis

Az alsó- és középfokú oktatásban sem lesznek vegyes osztályok, igaz, ez a gyakorlat már jelenleg is jellemző országszerte. A nőknek hidzsábot kell viselniük az iskolában, az arc esetleges eltakarásáról eddig nem nyilatkoztak.

Hakkani arról is beszélt, hogy

racionális, az iszlámnak megfelelő tananyag kialakítása

a törekvésük, ezért át fogják tekinteni a jelenlegit. Az iszlám mellett a nemzeti kultúrával és történelmi értékeikkel egybecsengő tananyag kialakítása a tervük, amely, ahogy Hakkani fogalmazott, versenyképes is.

A bejelentés a Sahíd Rabbani Egyetemen tartott, a tálibok értékeit támogató nők szervezte tüntetés után történt meg. Ezen több száz fekete nikábba öltözött, kis tálib zászlót lengető nő hallgatott meg beszédeket a jelenlegi rezsim dicséretéről, támadva az országszerte kibontakozó tálibellenes megmozdulásokat.

Újra itt az erkölcs minisztériuma

A tálibok 2001-es hatalomfosztása óta az afgán lányok oktatásbeli részvétele drasztikusan megugrott. 17 év alatt nulláról 2,5 millióra nőtt a tanuló lányok száma az UNESCO adatai szerint, tíz év alatt pedig 30 százalékra emelkedett, ezzel megduplázódott az írni-olvasni tudó nők aránya az országban.

A tálibok új kormányában a Nőügyi Minisztériumot felváltotta az Erkölcsiség Minisztériuma.

A rettegett tárca a tálibok előző uralma idején vallási rendőröket küldött az utcákra a saría törvényeinek betartatására. A hivatal arról vált ismertté, hogy megverte a nőket olyan szabálysértésekért, mint az illetlen öltözködés vagy a férfi kísérő nélkül az utcán való tartózkodás.

A csoport hatalomba való visszatérésétől tartva számos prominens nő elmenekült Afganisztánból. Az ország legnagyobb popénekesnője, Ariana Szajid egy amerikai teherszállító repülőgépen hagyta el az országot, a híres filmrendezőt, Sahra Karimit pedig Ukrajnába menekítették.

Nyitókép: MTI/AP/Wali Sabawoon
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018