eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Asraf Gáni afgán államfő a bagrami légi támaszponton szolgáló amerikai katonákkal
Nyitókép: Alex Brandon

Magyarázkodni kényszerül Afganisztán elmenekült elnöke

Asraf Gáni az Egyesült Arab Emirátusokba menekült még augusztus 15-én.

Asraf Gáni azt üzeni népének: nagyon sajnálja, hogy nem tudta másként alakítani az események sorozatát és menekülni kényszerült Afganisztánból a tálibok előretörésével párhuzamosan.

"Kabult elhagyni életem legnehezebb döntése volt" - mondta a BBC cikke szerint.

Gáni azt is hozzátette, nem állt szándékában magára hagyni a népét, de semmilyen más ehetőség nem állt előtte. Azt a feltételezést, miszerint az országot hozzávetőlegesen 169 millió dollárnak megfelelő pénzösszeggel hagyta volna el, határozottan tagadja.

A Twitteren szerdán közzétett nyilatkozata szerint azért menekült el Afganisztánból, hogy ne alakuljanak ki országszerte erőszakos eseménysorozatok.

"A palota biztonsági szolgálatának sürgetésére távoztam, akik úgy vélték, hogy

ha maradok, azzal azt kockáztatom, hogy ugyanúgy az utcán zajló harcok kezdődnének, mint a városban az 1990-es években dúló polgárháború során.

Kabul hatmillió lakosa megmentésének érdekében tettem ezt" - írta.

Asraf Gáni sajnálja, hogy miután húsz éven át dolgozott egy szuverén virágzó és demokratikus Afganisztán érdekében, sorsa ugyanolyan véget ért, mint hasonlóképp gondolkodó elődeié. A 72 éves politikust éles kritikák illették meneküléséért, most azt ígéri, később részletesebb indoklással is szolgál azzal kapcsolatosan, miért cselekedett így. Augusztus 18-án egy élő Facebook-bejelentkezésben azt mondta, saját biztonsági csapata "kényszerítette" a távozásra, mivel esély volt arra, hogy elfogják és végezzenek vele. Elmondása szerint amikor a tálibok az elnöki palotába jutottak, szobáról szobára haladva keresték.

Az országból kivitt összeggel kapcsolatosan annyit mondott:

arra sem volt ideje, hogy szandálját cipőre cserélje.

Afganisztánban tegnap jelentették be az új, ideiglenes kormány tagjainak névsorát, amelyben egyetlen nőt sem találni, csak tálibokat. Kalbulban és egy északkeleti provinciában, Badakhshanban már tüntettek is a kabinet ellen a tegnapi nap folyamán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×