eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Soós Zoltán háziorvos előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat nyíregyházi rendelőjében 2021. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Védelmébe vette egy uniós vezető a harmadik adag védőoltást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bírálatait elutasítva védelmébe vette az emlékeztető vakcinát Thierry Breton, az Európai Unió koronavírus elleni oltási politikájának összehangolásáért is felelős belső piaci biztosa.

A WHO arra hivatkozva ellenzi a harmadik adag védőoltás beadását a gazdag országokban, hogy sok szegény országban még mindig az első adagra várnak.

Az emlékeztető oltáshoz az EU-ban szükséges 300-350 millió adag vakcina csak egy havi európai gyártás kérdése - magyarázta a biztos újságíróknak. "Európában és az Egyesült Államokban havonta 500-600 millió adag védőoltást gyártanak" - mondta a belső piaci biztos.

A WHO augusztus 18-án bírálta, hogy a gazdag országok sietnek beadni a harmadik adag oltást a koronavírus ellen, és hangsúlyozta, hogy a tudományos adatok nem támasztják alá, hogy erre jelenleg szükség lenne.

A harmadik adag mostani beadása annyit jelent, hogy újabb mentőövet dobunk azoknak, akiknek már van, miközben másokat hagyunk mentőöv nélkül megfulladni" - mondta akkor Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

Thierry Breton hangsúlyozta, hogy az emlékeztető oltást legalább hat hónappal a teljes (második adag) oltás után kell beadni, hogy hasznos legyen, és emlékeztetett, hogy több százmillió oltást küldenek a szükséget szenvedő országokba, elsősorban Afrikába.

Az EU eddig nem ajánlotta a harmadik adag oltás beadását, de Breton kijelentette: azt várja, hogy ez a gyakorlat általános lesz. Közben több tagállamban, közöttük Franciaországban és Magyarországon már megkezdődött az emlékeztető oltások beadása.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×