eur:
390.59
usd:
368.67
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus: zűr van már az űrben is

A NASA is szembesül a pandémia következményeivel: el kell halasztania egy Föld-megfigyelő műhold fellövését a járvány következtében.

A rakétakilövő rendszereknél is használt oxigénre idén nyáron nagyobb szükség volt világszerte a kórházakban, mint bármikor korábban – ennek következtében kényszerült a NASA szeptemberre tervezett műholdfellövését egy héttel elhalasztani, melyre így szeptember 23-án kerülhet sor – írja a Phys.org.

A mínusz 149 fokra hűtött, folyékony oxigén a SpaceX-től az NASA-n át a Virgin Orbitig kulcsfontosságú hajtóanyag az űrkutatásban és űrutazásban tevékenykedő cégek számára, melyeknek tevékenységében fennakadások fordulhatnak elő most, hogy az embereknek nagyobb szükségük van a szó szerint életet jelentő oxigénra.

Sok területet érint a hiány

Amerikán belül a legnagyobb szükség jelenleg Florida államban van az oxigénre, egyes városokban, mint például Florida vagy Tampa,

vízhasználati korlátozásokat is bevezettek,

mivel a víztisztító üzemek is használnak oxigént. Az oxigénszállító tartálykocsik vezetésére specializálódott, különleges tréningen átesett sofőrök terén munkaerőhiány mutatkozik jelenleg Amerikában. A folyékony oxigént mindezen túl hegesztésnél, valamint acél, papír, üveg, vegyi anyagok és gyógyszerek gyártásában is használják.

A SpaceX is érintett

Az űrutazásban várható fennakadásokra Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke egy coloradói konferencián már felhívta a figyelmet, felszólítva mindenkit, akinek van felesleges oxigénje, hogy vegye fel vele a kapcsolatot.

A SpaceX metánt és folyékony oxigént használ a Falcon 9 rakéták Merlin hajtóműveinek üzemanyagaként.

A vállalat nagyobb, következő generációs rakétája, a Starship szintén oxigént használ hajtóanyagként.

"Természetesen az a legfontosabb számunkra, hogy a kórházak megkapják a szükséges mennyiséget, de akinek van felesleges folyékony oxigénje, küldjön nekem egy e-mailt" – mondta Shotwell a 36. Űrszimpóziumon tartott panelbeszélgetésen. Elon Musk is arról twitelt, hogy kockázatot jelent következő fellövéseikre az üzemanyaghiány. A vállalat vasárnap élelmiszert és egyéb ellátmányt tervezett indítani a Nemzetközi Űrállomásra, a következő hónapban pedig Starlink-műholdakat szándékozik kilőni.

A SpaceX tavaly 26 rakétakilövést hajtott végre, idén eddig 20-nál jár, a tervek szerint a tavalyi számot túl akarja szárnyalni.

Az iparág alkalmazkodik

Az Airgas, az egyik legnagyobb amerikai ipari gázszolgáltató szóvivője elmondta, hogy a vállalat elkötelezett ügyfelei támogatása mellett, minden rendelkezésre álló erőforrását arra összpontosítja, hogy a világjárvány idején kielégítse az ügyfelek orvosi oxigén iránti igényét.

Néhány gáztermelő megkezdte az oxigén-előállítás áthelyezését Texasból Floridába, mivel általában 200-300 mérföldet utaztatják az oxigént a termelési helytől, de a világjárvány torzulásokat okozott az ellátási láncban, így a gyártóknak távolabbra kell az oxigént eljuttatniuk, mint normál időkben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×