eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Iszlamista szélsőséges tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. Előző nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot.
Nyitókép: MTI/AP/Sidiqullah Khan

Máris kezd gyanús lenni, hogy mennyi marad a tálib ígéretekből

Nyilvánosságra került egy ENSZ-jelentés, agyonlőtték egy újságíró családtagját, "intenzív vadászat" indult a nyugattal kollaboráló személyekre.

Nőttek pénteken az aggodalmak Kabulban, hogy a tálibok nem fogják betartani a toleranciára tett ígéretüket, miután előző nap nyilvánosságra került egy bizalmas ENSZ-jelentés, amely szerint az iszlamisták fokozták a külföldi erőkkel együttműködő afgánok utáni nyomozást.

"Attól tartunk, hogy azokat, akik az amerikai és a NATO-katonákkal, valamint a szövetségeseikkel együttműködtek, illetve a családtagjaikat kínzás és kivégzés fenyegeti" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Christian Nellemann, az ENSZ számára a jelentést készítő kockázatfelmérő szakértői csoport, a norvég Globális Elemző Központ igazgatója.

A tálibok nyomoztak a Deusche Wellének dolgozó egyik újságíró után, aki már Németországban él, és szerdán az egyik családtagját agyonlőtték, egy másikat pedig súlyosan megsebesítették - közölte a német közszolgálati műsorszolgáltató.

"Azt hallottam, hogy intenzíven vadásznak - hogy bosszút állhassanak - az afgán biztonsági és hírszerző tisztek után" - jelentette ki a Times brit rádiónak Maszúd Andarabi volt afgán belügyminiszter, akinek a házát háromszor is átkutatták az elmúlt négy napban.

A tálibok közölték, hogy "jó diplomáciai kapcsolatot" akarnak ápolni minden országgal, de

figyelmeztettek, hogy nem tesznek semmilyen engedményt a vallási elveiket illetően.

  • Kína, Oroszország, Törökország és Irán a közeledés jelét mutatták,
  • a nyugati országok közölték, hogy a tetteik alapján ítélik meg az iszlamistákat.

A tálibok pénteken arra kérték az imámokat, hogy az egységért imádkozzanak és a hatalomra kerülésük utáni első pénteki nagyimájukban felszólították az iskolázott lakosokat, hogy ne hagyják el Afganisztánt.

A vasárnap ellenállás nélkül Kabulba bevonuló tálibokkal szembeni ellenállásnak már mutatkozik néhány jele. A keleti országrészben fekvő Aszadábádban és a főváros több negyedében nemzeti zászló alatt vonultak fel a tüntetők csütörtökön, a függetlenség 102. évfordulóján.

Az al-Kaida által 2001 szeptemberében meggyilkolt Ahmed Sah Maszúd parancsnoknak, a tálibok és a szovjetek legfőbb ellenfelének a fia, Ahmad Maszúd és Amrulla Száleh volt alelnök ellenállásra szólított fel a Kabultól északkeletre fekvő Pandzssirban, az utolsó tartományban, amely még nem került a tálibok kezére.

Ellenforradalom vagy választás?

A TASZSZ orosz hírügynökség szerdán értesült arról, hogy

Pandzsirban alakulatok szerveződnek az ország visszafoglalására a táliboktól, a létszámuk jelenleg néhány ezer fő.

Az al-Alijam Irán-barát bejrúti televízió jelentése szerint a Szálehhez hű erők visszafoglalták a táliboktól a Parvan tartománybeli Csarikart, Abdul-Rasid Dosztum marsall pedig tízezer katonát vezényelt a Pandzssiri-szorosba.

A tálibok alkotmányt akarnak módosítani, hogy általános választásokat tartsanak az országban - közölte pénteken a Twitteren az Afghanistan International hírportál Mohammad Szohail Sahínra, a tálibok katari politikai irodájának szóvivőjére hivatkozva.

A békés hatalomátadás céljából létrehozott afganisztáni koordinációs tanács tagjai Padzssir tartomány vezetőivel tárgyalnak, amelyeken részt vesz Hamid Karzai volt elnök is - közölte pénteken Facebook-oldalán a tanács egyik tagja, Abdulla Abdulla, a Legfelsőbb Megbékélési Tanács vezetője. Előzőleg Abdulla, Karzai és Gulbeddin Hekmatjár, az Iszlám Párt vezetője jelentette be a koordinációs tanács létrehozását.

Hétfő óta tízezrek menekültek a kabuli repülőtérre, hogy megpróbálják elhagyni az országot. Nagyon sokan rekedtek a tálib ellenőrző pontok és az amerikaiak által felállított szögesdrótkerítés között.

Sok afgán vár az evakuálás reményében a nagykövetségek közelében is, de nem engedik be őket az épületekbe.

A tálibok egyik vezetője azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy nem állítják meg a kabuli repülőtérre tartókat. Hozzátette, hogy csak azokat küldik vissza, akiknek nincs érvényes útiokmányuk vagy csak a káoszt növelik a repülőtér beléptető kapuinál.

Az Egyesült Államok, amely több mint 30 ezer amerikait és afgán polgári személyt akar kimenekíteni Kabulból kuvaiti és katari támaszpontjai érintésével, a múlt szombat óta több mint kilencezer embert szállított el - közölte pénteken a Fehér Ház.

Egy Kabulból visszatérő cseh katonai gép pilótája elmondta, milyen nehéz körülmények között folyik az afganisztáni légi szállítás,

nincs valódi repülésirányítás, lehetetlen a kerozin-utánpótlás a helyszínen, és veszélyesek a leszállások.

Nehéz az embereket eljuttatni a repülőtérre, főként ha nincsen afgán útlevelük. A tálibok megerősítették az ellenőrzést a katonai ellenőrző pontokon - mondta el Sigrid Kaag holland külügyminiszter, akinek az országa 700, "családlátogatásra" utazott állampolgárát, valamint a hollandok számára dolgozó afgánokat akarja kimenekíteni Kabulból. Péntek délután mintegy 180 utast várnak az amszterdami repülőtéren.

Finnország 34 embert menekített ki. Ausztria, amelynek nincsenek saját eszközei, két állampolgárát tudta kiutaztatni, másik 85 osztrák és afgán Kabulban rekedt. Belgium a tervek szerint négy járatot indít Kabulba evakuálás céljából.

A Madridtól északra fekvő Torrejón de Ardozban lévő támaszpontra 110, Dubajon keresztül katonai, illetve menetrendszerű járattal elszállított száztíz embert várnak, többségükben a nagykövetség afgán munkatársait és a családtagjaikat. Valamennyi spanyol állampolgár már hazatért.

Két kanadai katonai repülőgép szállítja Kanadába az ország állampolgárait, az állandó lakosokat és az afgán segítőket - közölte csütörtökön a védelmi minisztérium.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×