eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
A Kongói Demokratikus Köztársaságban állomásozó ENSZ-rendőrség (UNPOL) munkatársainak az ebolajárvánnyal kapcsolatos kampányrendezvényén vesznek részt falubeliek az Észak-Kivu tartományban fekvő Oichában 2019. május 15-én. A Kongói Demokratikus Köztársaságban kilencedik hónapja pusztít a járvány, az ebolás megbetegedések száma meghaladja a másfél ezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Hugh Kinsella Cunningham

Szisztematikus nemi erőszak miatt kongatta meg a vészharangot az ENSZ

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a Kongói Demokratikus Köztársaság forrongó délkeleti Tanganyika régiójából jelentett tömeges erőszakolások miatt.

Az ENSZ genfi székhelyű Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken közölte, hogy humanitárius dolgozók az utóbbi időben több esetben is fegyveres csoportok nők és lányok elleni szexuális túlkapásairól számoltak be. A "szisztematikus nemi erőszaknak" számos esetben kiskorúak vannak kitéve - figyelmeztetett az UNHCR.

Csak az utóbbi két hétben Kongolo és Mbulula körzetek tizenkét falujából nemi erőszak 243 esetét jelentették humanitárius dolgozók - mondta Shabia Mantoo, az UNHCR szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy 48 áldozat kiskorú volt.

Mantoo szerint a túlkapásokért egymással főleg az aranybányák ellenőrzéséért rivalizáló fegyveres csoportok felelősek, amelyek rettegésben tartják a tanganyikai falvakat. "Munkatársaink rendkívüli erőszakról szóló, szörnyűséges beszámolókat hallottak" - mondta Mantoo. "A kényszerrel elűzött emberek azzal vádolják a fegyveres csoportokat, hogy tömegesen megerőszakolják a nőkeket, akik a falvakból próbálnak elmenekülni" - közölte. Hozzátette, hogy egyeseket szexrabszolgákként tartanak fogva, váltságdíjat követelve családjaiktól.

A forrongó Tanganyikából az ENSZ szerint több mint 300 ezren voltak kénytelenek elmenekülni az erőszak elől. Az UNHCR felszólította a kinshasai hatóságokat, hogy biztonsági intézkedésekkel védjék a civillakosságot az úgynevezett halálos háromszögben, biztosítsák a térség humanitárius segélyezését, és vonják felelősségre az erőszakcselekmények elkövetőit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×