eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Hszi Csin-ping kínai elnök (k) a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nyitóülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2021. március 4-én. A KNPTT a kínai parlament népfront jellegű tanácsadó testülete, amelynek ülésezése párhuzamosan halad a törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés évenkénti ülésszakával.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

A külföldi cégek és a gazdaság szempontjából is érzékeny területeket reguláz meg Kína

A nemzetbiztonság, a technológia és a monopóliumok területén várhatók újabb szabályozások: a bejelentés az ötéves tervről nem sokkal azt követően érkezett, hogy az oktatás és a technológia terén szigorításokat vezettek be.

A tíz pontból álló tervet Kína Államtanácsa és a Kommunista Párt Központi Bizottsága együtt hozta nyilvánosságra szerdán. A 2025-ig tartó intézkedéscsomag a közlés szerint megerősíti a törvényeket több fontos területen, például a tudomány és a technológiai innováció, a kultúra és az oktatás területén. A külfölddel kapcsolatos jogállamiság elleni küzdelem és a monopóliumok szintén nagy szerepet kapnak majd abban. Az internetgazdaság, a mesterséges intelligencia, a big data és a felhő szabályozását szintén át fogják tekinteni.

Mindez aggodalmat ébresztett főként azt követően, hogy az elmúlt időszakban a tech- és oktatási cégek felé már nagy szigort gyakorolt Peking. Több az USA-ban, Hongkongban és Kínában jegyzett cég részvényeinek értéke kezdett el zuhanni az akkori bejelentést követően, írja a BBC.

A monopóliumokkal kapcsolatos vizsgálódások már megkezdődtek az országban - áprilisban

az Alibaba techcég már rekord mértékű, több mint 840 milliárd forintnak megfelelő összegű büntetésben részesült

azért, mert a vizsgálatok szerint éveken át élt vissza piaci előnyével. Múlt hónapban a Tencetet kényszerítették arra, hogy szüntesse meg exkluzív szerződéseit a világ nagy zenei kiadóival. Szintén júliusban több nagy online platformot arra kényszerítettek, hogy távolítsa el a gyermekek számára nem megfelelő tartalmakat. A héten a magánórákat adó tanárokkal kapcsolatos szigorról számolhatott be a nemzetközi média - hat intézetet és egy magánszemélyt büntettek meg azért, mert engedély nélkül tartottak magánórákat.

A lépésre azért került sor, mert a korrepetáló cégek megváltoztatták működésüket, miután a kormány megszorította az iparágat. A múlt hónapban Peking ismertette Kína 120 milliárd dolláros magántanítási ágazatának nagyszabású átalakítását, amelynek értelmében

az iskolai tananyagot oktató valamennyi intézményt nonprofit szervezetként fogják bejegyezni.

"A tantervben szereplő tantárgyat oktató intézmények nem kérhetnek közfinanszírozást, a tőzsdén jegyzett vállalatok nem fektethetnek be ezekbe az intézményekbe, és külföldi tőke nem finanszírozhatja működésüket" - áll az új szabályozásban.

A Caixin hírügynökség szerint a kínai banki és biztosítási felügyelet fokozta az online biztosítótársaságok szabályozását is ezen a héten. A Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság felszólította a cégeket, hogy hagyjanak fel a megtévesztő marketinggel és árazással, különben súlyos büntetésekre számíthatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×