eur:
395.55
usd:
364.81
bux:
65532.38
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyományos évzáró sajtóértekezletet tart a moszkvai Világkereskedelmi Központban 2018. december 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin: sok országnak választania kellett a Nyugat és Oroszország között

Az orosz elnök szerint a Krím félsziget "kilépett" Ukrajnából.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió "agresszív" politikája miatt erősödik a bizalmatlanság Európában – vélekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Németországban megjelent írásában, amely szerint a Krím félsziget "kilépett" Ukrajnából.

A Die Zeit című liberális német hetilap hírportálján a Szovjetunió elleni náci hadjárat kezdetének 80. évfordulója alkalmából közölt vendégkommentárban az orosz államfő úgy vélte, hogy a Vörös Hadsereg "hősei" nemcsak szülőföldjük függetlenségét és méltóságát védelmezték, hanem "megmentették Európát és az egész világot a rabszolgaságtól", és nem azért léptek német földre, hogy bosszút álljanak a németeken, hanem hogy "beteljesítsék nagy és nemes felszabadító küldetésüket".

A világháború szörnyűségei ellenére az európai nemzeteknek sikerült visszatérni a kölcsönös bizalomhoz és tisztelethez, és elindultak az integráció felé, hogy lezárják a huszadik század első felének "európai tragédiáit" – írta Vlagyimir Putyin.

Kiemelte: "reméltük, hogy a hidegháború vége győzelem lesz egész Európának", és megvalósul a "Lisszabontól Vlagyivosztokig" egységes kontinens eszméje.

Oroszország éppen

ebben a szellemben, a "közös értékek és érdekek" által összetartott "nagy Európa" kiépítésének logikája alapján igyekezett formálni kapcsolatait az európaiakkal.

Azonban egy más megközelítés érvényesült, amelynek alapja a konfrontációra építő "hidegháborús relikvia", a NATO bővítése - fejtette ki Vlagyimir Putyin, rámutatva, hogy öt bővítési hullámban 14 új tagot vettek fel a szervezetbe, köztük egykori szovjet tagköztársaságokat.

Úgy vélte, az erősödő bizalmatlanság fő oka a katonai szövetség kiterjesztése keletre, azaz Oroszország határai felé. Hozzátette: sok ország "ultimátumot" kapott, választania kellett a "kollektív Nyugat" és Oroszország között.

Ennek az "agresszív politikának" a következményeit szemlélteti a 2014-es "ukrajnai tragédia", amelyben Vlagyimir Putyin szavai szerint Európa tevőlegesen támogatott egy "fegyveres, alkotmányellenes államcsínyt" Ukrajnában.

"Ezzel kezdődött minden" – vélekedett az orosz elnök, aki szerint az Egyesült Államok által szervezett és az Európai Unió tagállamai által támogatott puccs vezetett Ukrajna megosztottságához és ahhoz, hogy a Krím félsziget "kilépett" Ukrajnából.

Ugyanakkor Oroszország mindennek ellenére továbbra is nyitott a "fair és kreatív együttműködésre" – fejtette ki az orosz elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×