eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Uniós dilemma: egészségügyi termék lehet az elektronikus cigaretta

Egy közelmúltban készült európai bizottsági jelentésben is felmerült annak lehetősége, hogy az elektronikus cigaretták szabályozásánál a dohányipari besorolást esetleg egészségügyi termékre módosítsák. Döntés még nincs, érvek csatája zajlik.

Május második felében jött ki az Európai Bizottság jelentése az e-cigaretták uniós elterjedéséről és használatáról, amiben az EU brüsszeli testülete első alkalommal utalt arra, hogy bizonyos szakvélemények szerint az elektronikus cigarettára váló átállás hozzájárulhat a dohányzásról való leszokáshoz, ezért a rá vonatkozó uniós szabályozásnál is

a jövőben esetleg a gyógyszeripari termékek besorolását lehetne alkalmazni.

A hír azonnal élénk visszhangot váltott ki dohányipari és dohányzásellenes szervezetek részéről egyaránt. Többnyire homlokegyenest ellenkező véleményeikről a brüsszeli Euractiv közölt részletes riportot.

Európai uniós szabályozási szempontból az e-cigaretta jelenleg dohányipari terméknek minősül, abból kiindulva, hogy nikotint tartalmaz. Pártolói ugyanakkor már régtől fogva hangoztatják, hogy igazságtalan az elektronikus cigaretták használatát a dohányzás kategóriájába sorolni, mivel szerintük éppen ellenkezőleg: az „e-cigi” mindmáig a leghatékonyabb eszköz arra, hogy megrögözött dohányosokat is eltérítsenek a hagyományos cigarettázástól, rávezetve őket a fokozatos leszoktatás útjára.

A kép teljességéhez tartozik, hogy májusi jelentésében a bizottság először egészségügyi tanácsadó szervezetét (SCHEER – Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks) idézve úgy fogalmazott, hogy az e-cigaretták eddigi tudományos vizsgálata indokoltnak minősíti a használatukkal szembeni óvatos megközelítést és elővigyázatosságot. Ezt követően tette az utóbb nagy feltűnést keltő utalást arra, hogy az e-cigaretták igazi dohányzástól eltérítő jellege ugyanakkor legalábbis megfontolandóvá teheti eddigi besorolásának megváltoztatását.

A Euractiv riportja ezen a ponton megjegyzi: nem biztos, hogy jót tenne az e-cigaretták piaci kelendőségének, ha a jövőben a gyógyászati termékekre vonatkozó előírásoknak próbálnak vele megfelelni. Ha ugyanis emiatt a nikotintartalmat csökkenteni kell, az vissza is üthet. Mert bár világszerte valóban emberek millió váltottak igazi dohányról elektronikus cigarettára, de ez a hajlandóság csak addig lesz meg bennük, amíg az új termék megközelítőleg ugyanazt az élményt és érzetet kínálja számukra, mint a hátrahagyott eredeti – idézte a brüsszeli portál az Imperial Brands (korábbi Imperial Tobacco) nevű nemzetközi dohányipari cég egyik vezető munkatársát, Valerio Forconit.

Ráadásul az e-cigaretták ellenzői emlékeztetnek további kockázatokra is. E szerint miközben az elektronikus cigaretta eltéríthet hagyományos dohányosokat a dohány alapú cigarettától, ám újdonságánál és „korszerűségénél” fogva vonzóvá válhat – és ezzel de facto a cigarettázás felé húzhat – eddigi nem dohányosokat is.

Ez a fajta „elcsábulás” különösen a fiatalok esetében lehet problematikus

– mutatott rá maga a bizottsági jelentés is.

A Euractiv végezetül emlékeztet, hogy a brit kormányzathoz tartozó közegézségügyi hatóság, a Public Health England (PHE) összességében sokkal megengedőbb véleményt közölt szintén a közelmúltban az elektronikus cigaretták használatáról. Ők ugyanis abból indultak ki, hogy már önmagában a hagyományos dohányipari termékekről az e-cigarettára történő átállás is „jelentős javulás jelent” az érintett személy egészsége szempontjából. Amihez ugyanakkor a PHE jelentése is hozzátette, hogy „mindez nem jelenti azt, hogy az e-cigaretta egészségügyi szempontból teljesen biztonságos volna”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×