eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) beszél legidősebb fiával, Viktarral, miután megválasztották őt a Fehérorosz Olimpiai Bizottság új elnökévé Minszkben 2021. február 26-án. A minszki közgyűlésen a küldöttek a két Lukasenka közül választhattak. Az államfői posztot is betöltő idősebbik Lukasenka 1997 óta volt a helyi ötkarikás testület vezetője is, míg fia az első alelnök tisztét látta el 2019 óta. A minszki választás előtt, még decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen, mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a NOB szerint a jelenlegi vezetés nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.
Nyitókép: MTI/EPA/BELTA/Andrej Sztaszevics

Szombattól kitiltják a fehérorosz gépeket az uniós légtérből

Az Európai Unió tagállamállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács megállapodott, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságok számára, hogy átrepüljenek az EU légterén és hozzáférjenek az unió területén fekvő repülőterekhez.

A határozat fényében, az uniós tagállamoknak kötelező lesz a fehérorosz légitársaságok számára megtagadni a területükön történő leszállást, felszállást illetve az átrepülést. A döntés péntek éjfélkor lép hatályba.

Az EU arra is felhívta az unióban működő légitársaságok figyelmét, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret, azonban ez nem jelent jogilag kötelező érvényű intézkedést.

A pénteki megállapodás az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács május 24-25-i csúcstalálkozóján bejelentett következtetéseit követi, amelyekben a tagállami vezetők határozottan elítélték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának a fehérorosz hatóságok általi földre kényszerítését. A vezetők bírálták továbbá a gépen utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, és társa Szofija Szapega őrizetbe vételét és felszólították a Tanácsot, hogy fogadja el a szükséges, a fehérorosz vezetéssel szembeni korlátozó intézkedéseket.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség bírálta az EU-t a légitilalom bevezetése miatt. A szervezet főigazgatója, Willie Walsh szerint a "politikának nem kellene a repülésbiztonságot politikai és diplomáciai célok elérésére felhasználnia".

A fehérorosz nemzeti légitársaság, a Belavia mintegy 20 európai országba szállít utasokat, többek között Németországba, Franciaországba, Olaszországba és Ausztriába.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×