eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Két nő a helyszín mellett 2021. május 26-án, miután egy férfi lövöldözött a kaliforniai San Joséban, a városi vonatok kocsiszínjében. Kilenc ember, köztük a támadó életét vesztette.
Nyitókép: MTI/AP/Bay Area News Group/Randy Vazquez

A San José-i lövöldöző már több mint tíz éve is kollégái megöléséről beszélt

A Santa Clara-i Közlekedési Hatóság munkatársa szerdán tüzet nyitott kollégáira, majd a rendőrök kiérkezésekor magával is végzett. Kilenc embert ölt meg.

Már több mint tíz évvel ezelőtt volt feleségének is arról beszélt Samuel Cassidy, a San José-i lövöldözés elkövetője, hogy megölné a kollégáit - jelentette csütörtökön az amerikai sajtó.

"Soha nem hittem neki, és soha nem is történt meg. Mostanáig." - mondta csütörtökön az AP hírügynökségnek Cecilia Nelms, az elkövető volt felesége. Nelms arról is beszélt, hogy volt férje - akivel körülbelül 10 évig voltak házasok, és 2005-ben váltak el - "sokszor dühösen jött haza a munkából, mert tisztességtelen feladatokat kapott".

Szerda reggel a kaliforniai San José egyik vasúti pályaudvara közelében Cassidy, a Santa Clara-i Közlekedési Hatóság (VTA) munkatársa tüzet nyitott kollégáira, majd amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, magával is végzett. A lövöldözésnek az első rendőrségi jelentések szerint nyolc halálos áldozata volt, majd szerdán este a hatóságok bejelentették, hogy a 49 éves Alex Ward Fritch, akit kritikus állapotban szállítottak kórházba, szintén belehalt sérüléseibe. A 29 és 63 év közötti áldozatok mindannyian a VTA alkalmazottai voltak.

"A lövöldöző előre megfontoltan és gyorsan cselekedett. Tudta, hol lesznek az alkalmazottak."- mondta Laurie Smith, a Santa Clara megyei seriff, az NBC amerikai televíziónak csütörtökön. Smith arról is beszámolt, hogy az 57 éves elkövetőnek két félautomata kézifegyvere és 11 töltött tárja volt, valamint egy, a szállítmányozási vállalat udvarában található szekrényben robbanóeszközök készítéséhez szükséges alkatrészeket is találtak.

A hatóságok egy közeli háztűz ügyében is nyomoznak, amely közvetlenül a lövöldözés előtt keletkezett - közölte Russell Davis seriffhelyettes. A nyilvántartások szerint a kétszintes ház Cassidy tulajdona volt. A fegyveres valószínűleg "beállított valamilyen eszközt, amely egy bizonyos időpontban aktiválódik. Az egész valószínűleg egybeesett a lövöldözéssel" - mondta a seriff.

Joe Biden elnök szerdán elrendelte, hogy engedjék félárbócra az amerikai lobogót, és felszólította a kongresszust, hogy hozzanak jogszabályokat a fegyveres erőszak visszaszorítására. "Minden golyó által kioltott élet lyukat üt nemzetünk lelkén. Többet tehetünk, és többet is kell tennünk "- fogalmazott Biden közleményében.

A bostoni Northeastern University (Északkeleti Egyetem), a USA Today című amerikai napilap és az AP hírügynökség adatai szerint a szerdai volt a 15., legalább négy áldozatot követelő tömeggyilkosság idén az Egyesült Államokban. A kaliforniai Santa Clara megyében ez volt a második, több áldozatot követelő lövöldözés az elmúlt két évben. 2019-ben egy fegyveres egy népszerű fesztiválon nyitott tüzet, három ember halálát okozta, majd magával is végzett.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×