eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sebastian Kurz osztrák kancellár a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendezett sajtóértekezleten Bécsben 2020. április 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/APA/Helmut Fohringer

Az osztrák kancellár a németek figyelmébe ajánlja a jobboldali-zöld összefogás lehetőségét

Sebastian Kurz szerint ami náluk működik, akár ősztől Németországban sem kellene, hogy kizárt legyen.

Ausztria után más országokban is alkalmazható "sikermodell" lehet a jobbközép pártok és az ökopártok kormányzati együttműködése, és akár Németországnak is jót tehet, ha a következő szövetségi kormányt a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az egyelőre ellenzéki Zöldek alkotják majd - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden Münchenben.

A hazájában tavaly január óta a Zöldekkel kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke egy német lapkiadó vállalat, a Weimer Media Group rendezvényén egy pódiumbeszélgetésen kiemelte, hogy kormányának fő vállalkozása a gazdasági és társadalmi alrendszerek ökológiai alapú - az éghajlat és a környezet védelmére törekvő - átalakítása a gazdasági versenyképesség, a munkahelyek és a jólét megőrzése mellett.

A két párt ugyan nagyon különböző, és vannak vitáik, de céluk közös, és ha elérik, az Ausztriában kipróbált kormányzati együttműködési forma "sikermodell lehet más országoknak is" - mondta Sebastian Kurz.

A szeptemberi németországi szövetégi parlamenti (Bundestag-) választásig sok idő van még hátra, és a választók döntésétől függ majd, hogy miként alakulnak az erőviszonyok, de - a pártok hagyományos színei (CDU/CSU: fekete, Zöldek: zöld) alapján elnevezett - "fekete-zöld koalíció természetesen egy lehetséges felállás, és valószínűleg jó lenne Németországnak" - fejtette ki az osztrák kancellár.

Sebastian Kurz a lapkiadó névadó társtulajdonosával, Wolfram Weimer publicistával a vállalat Freiheitspreis der Medien (a sajtó szabadságdíja) elnevezésű elismerésének átvétele után folytatott beszélgetésen arról is szólt, hogy szerinte nem fenyegeti a széthullás veszélye a Nagy-Britannia távozása után már csak 27 tagállamból álló Európai Uniót (EU).

Az EU fennmarad, a kérdés csak az, hogy mennyire lesz sikeres - húzta alá az osztrák kormányfő. A többi között rámutatva arra, hogy a világ tíz legértékesebb vállalata közül egyik sem EU-s székhelyű, kifejtette, hogy a világ több térsége egyre inkább lehagyja az EU-t, ezért iparkodni kell, és legfőképp a gazdaság ökológiai alapú modernizálására kell törekedni.

Az EU-nak fel kell hagynia a "köldöknézéssel",

és tudomásul kell vennie, hogy versenyképesség nélkül nem őrizheti meg életminőségét, jólétét, és sikeresnek kell lennie azért is, mert "tartozunk ennyivel a demokráciának".

"A demokrácia és a liberális jogállam nemzetközi tisztelete hosszabb távon csak akkor marad meg, és csak akkor marad sok-sok ember vágya a világ más részein, ha kéz a kézben jár a gazdasági sikerrel, az életminőséggel és legalábbis szerény jóléttel" - húzta alá Sebastian Kurz.

A Weimer Media Group díját a véleményszabadság, a politikai párbeszéd és a demokrácia ügyének előmozdításában kiemelkedő érdemeket szerzett közéleti személyiségeknek ítélik oda. Korábban mások mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke és Christian Lindner, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) kapta meg.

Sebastian Kurzot görög kormányfő kollégája, Kiriakosz Micotakisz méltatta. Videóüzenetében a többi között kiemelte, hogy az osztrák kancellár a mindenki javát szolgáló reformok elkötelezett híve, és rámutatott, hogy

Sebastian Kurz az egyetlen kormányfő az EU-ban, aki egy jobbközép-balközép koalíciót vezet,

és az osztrák kormány az egyetlen az EU-ban, amelyben többségben vannak a nők.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×