eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tüntetők a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsos (kormányfő) fényképét a magasba tartva vonulnak Rangunban 2021. február 21-én. A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsost (kormányfő) és Vin Mjin államfőt. A tüntetők a polgári kormányzás visszaállítását, az őrizetbe vettek szabadlábra helyezését és a katonáknak kedvező alkotmány eltörlését követelik.
Nyitókép: Lynn Bo Bo

Fegyvert ragadtak a mianmari tüntetők, tucatnyian meghaltak

Vadászpuskákkal, gyújtópalackokkal és késekkel szálltak szembe a tüntetők a mianmari katonai junta által kivezényelt katonákkal az északnyugat-mianmari Taze városában.

A helyi média híradásai szerint az összecsapásban legalább tizenegy tiltakozó életét vesztette.

Hat teherautóval érkeztek katonák a városba, hogy elfojtsák a tüntetést. Amikor a tiltakozók fegyvert ragadtak, a junta erősítést küldött: öt teherautónyi katona érkezett még a hatezer lakosú kisvárosba.

Az összetűzések előző napon kezdődtek, és csütörtök reggelig folytatódtak. A helyi média híradásai szerint legalább tizenegy tüntető meghalt, és mintegy húszan megsebesültek. Ezzel

hatszáz fölé emelkedett a polgári halálos áldozatok száma azóta, hogy a hadsereg február elsején puccsal átvette a hatalmat, megbuktatva a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji törvényesen megválasztott kormányát.

Nem tudni, hogy a tazei összecsapásoknak voltak-e áldozatai a katonák körében.

A város Kale közelében fekszik, ahol szerdán ugyancsak legalább tizenegy ember vesztette életét, összecsapva a karhatalmi erőkkel, amelyek éles lőszerrel nyitottak tüzet gépfegyverből, és kézigránátokat is bevetettek a Szú kormányának visszahelyezését követelő tüntetők ellen – közölte a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP).

A junta szóvivője egyelőre nem reagált a két városban történt eseményekre.

Az AAPP összesítése szerint jelenleg 2847 embert tartanak fogva a katonai hatóságok. Csütörtökön

letartóztatták Paing Takon ismert modellt és színészt, akik felemelte a szavát a junta ellen, bírálta a hatalomátvételt és kiállt Szú mellett.

A 24 éves férfi letartóztatásáról lánytestvére tájékoztatta a Reuters hírügynökséget. Hajnali fél ötkor tartóztatták le szülei ranguni otthonában, ahol napok óta betegeskedett, maláriával és szívproblémákkal küzdött. Nyolc teherautóval mintegy ötven katona érkezett a házhoz, hogy elvigye a színészt.

Paing Takonhoz hasonlóan korábbak több ismert közszereplőt őrizetbe vettek. Az ország legismertebb komikusát, Zarganart például kedden. A hatóságok emellett több száz körözést adtak ki, miután a junta a héten "rászállt" az interneten számos követővel rendelkező influencerekre, színészekre és zenészekre, illetve a szórakoztatóipar más dolgozóira.

A Reuters beszámolt arról is, hogy Mianmar legnagyobb városában, Rangunban aktivisták cipőkben elhelyezett virágokkal emlékeztek meg a két és fél hónapja tartó tüntetéseken megölt tiltakozókról.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×