eur:
390.87
usd:
358.65
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: jarmoluk Pixabay

Újabb veszélyes vírusmutáció, ismét Afrikából

A koronavírus új mutációját azonosították Afrikában - közölte az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) igazgatója.

Az új vírustörzset Tanzániából Angolába utazók szervezetében mutatták ki. Ez a variáció a korábbi változatokhoz képest mintegy negyven mutációval rendelkezik. "Ez minden bizonnyal olyan variáns, amely aggodalomra ad okot" – mondta John Nkengasong.

A kelet-afrikai Tanzánia tavaly nyár óta nem közölt járványügyi adatokat. A CDC szerint jelenleg sincsenek információk a fertőzöttek és halálesetek pontos számáról.

A nemrég elhunyt John Magufuli tanzániai elnök túl későn és viszonylag enyhe korlátozásokat vezetett be országában. A 61 éves korában elhunyt politikus március 17-én halt meg Dar es Salaamban, a hivatalos közlés szerint szívprobléma miatt, amelyet azonban nem kizárt, hogy koronavírus-fertőzés okozott.

Nkengasong hangsúlyozta, hogy

egyelőre nem tudják, milyen hatással lesznek az újabb mutációra a rendelkezésre álló oltóanyagok.

Mint mondta, a Tanzániával szomszédos országokban megfigyelőrendszert építettek ki, az új vírustörzset pedig dél-afrikai laborokba küldték elemzésre.

A CDC közlése szerint az afrikai kontinens 18 országában jelent meg a korábbinál fertőzőbb brit, B.1.1.7 jelű vírusvariáns és 18 országban a dél-afrikai, B.1.3.5.1. jelű mutáció.

Nkengasong felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinens a járvány harmadik hulláma felé halad, ami szerinte várható volt. Mint mondta, a fertőzöttek száma különösen a kontinens központi, keleti, és északi részein fekvő országokban kezdett el emelkedni.

Az afrikai CDC igazgatója egyben üdvözölte, hogy a jövőben már a kontinensen is előállítanak oltóanyagot. Ennek alapját az AU és a Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat megállapodása adja 400 millió adag vakcinára leadott megrendeléssel. Ezen mennyiség nagy részét Dél-Afrikában állítanák elő.

A járvány kitörése óta Afrikában mintegy 4,2 millió fertőzöttet regisztráltak, a globális esetek 3,3 százalékát. A fertőzöttek 89 százaléka meggyógyult. A kór eddig 112 ezer halálos áldozatot követelt a kontinensen. A legsúlyosabban érintett ország Dél-Afrika több mint másfél millió fertőzöttel. Szakértők szerint az 1,3 milliárd lakosú kontinensen mindemellett nagyon magas lehet a nem azonosított fertőzöttek száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×