eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egészségügyi dolgozó előkészíti a fecskendőt, mielőtt beolt egy katonát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

India teljesen leállította az oltásszállítást

A Magyarország által várt vakcinából sem adnak el egyelőre külföldre.

Mint ismert, a világ legnagyobb vakcinagyártója, az Indiai Szérum Intézet (SII) már korábban jelezte, hogy később fogja csak teljesíteni szállításait Nagy-Britannia felé. Ebből a briteknél nagy felfordulás is keletkezett, de Boris Johnson miniszterelnök közölte, akkor is lesz nyitás az országban.

A Reuters és a BBC csütörtökön arról számolt be, hogy az indiai gyógyszergyár most teljesen leállította a vakcinaexportot, mert az országban egyre súlyosabb a járványhelyzet. Az ország hatóságai 47 262 esetről és 275 halálesetről számoltak be szerdán - ez az idei év legmagasabb napi emelkedése.

Ideiglenes hatállyal döntöttek a szállítások felfüggesztéséről, a tilalom a BBC értesülése szerint valószínűleg április végéig tarthat.

Az SII gyártja azt az AstraZeneca-oltást is, a CoviShieldet, amelynek a magyar hatóság a napokban adott veszélyhelyzeti engedélyt (a kínai CanSino egyadagos oltásának behozatali engedélyével együtt). A magyar féllel való tárgyalásokról egyelőre semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Korábban többször is az hangzott el, hogy néhány héten belül befuthatnak ezek az oltások – és a CoviShield jelenhet meg előbb a magyar oltóhelyeken, lévén az szinte teljesen megegyezik a most használt AstraZeneca-oltással.

A Reuters azt írta, egyelőre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által létrehozott, a szegényebb országok hozzáférését elősegítő kezdeményezés, a COVAX számára ígért mennyiséget sem szállítják le.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×