eur:
388.01
usd:
359.9
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója (j) sajtótájékoztatót tart a New Yorkban 2020. március 27-én. Az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése miatt Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot, és elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Az Egyesült Államokban 93 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1382-en vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Újabb botrány, trükköztek a halálozási adatokkal New Yorkban

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nem cáfolta az értesüléseket.

Manipulálhatták a New York államban történt koronavírus-fertőzéssel összefüggő haláleseteket – írta a Portfolio a New York Times nyomán. Az idősotthonokban nyár közepéig történt valós halálozási számoknál majdnem 50 százalékkal kevesebbet közölt hivatalos statisztikáiban az önkormányzat.

Csak júliusig mintegy 9000 ember halálát nem közölték.

Az értesülések szerint a kormányzó maga rangú tanácsadói adtak utasítást arra, hogy hallgassák el a több ezer halálesetet.

Andrew Cuomo is megszólalt az üggyel kapcsolatban, és azt állította, hogy azért kozmetikáztak a halálozási számokon, mert féltek, hogy Donald Trump elnök eljárást indít majd a demokrata vezetésű állam ellen.

A vizsgálati anyagból nem derül ki, hogy Cuomo maga adott-e utasítást a manipulációra, de New York Times anonim forrásai szerint ez történt, az adatok változtatására kérte tanácsadóit.

A kormányzónak az utóbbi időben nem ez az első kínos ügye. Az elmúlt napokban három nő is szexuális zaklatással vádolta meg a 63 éves politikust. Charlotte Bennett, Cuomo volt egészségpolitikai tanácsadója azt állította, hogy a kormányzó kérdéseket tett fel neki a szexuális életéről, többek között arról, hogy valaha volt e viszonya idősebb férfiakkal. Lindsey Boylan, a kormányzó korábbi tanácsadója azzal vádolta meg Cuomót, hogy akarata ellenére megcsókolta és illetlen megjegyzéseket tett. Legutóbb pedig Anna Ruch állt a nyilvánosság elé egy 2019-es történettel, amikor is - állítása szerint - egy esküvőn a politikus megfogta az arcát és megkérdezte, hogy megcsókolhatja-e.

A New York-i kormányzóként harmadik ciklusát töltő Cuomo azt állította, hogy soha nem érintett meg egyetlen nőt sem "illetlenül". Amikor szembesítették egy fotóval, amely azt ábrázolja, hogy éppen megfogja Anna Ruch arcát, Cuomo azt válaszolta, hogy ez nála egy "szokásos" módja az emberek üdvözlésének. Hozzátette, hogy a hibái ellenére sem fog lemondani pozíciójáról. "Nem fogok lemondani. New York állam polgárainak dolgozom, akik megválasztottak" - fogalmazott a politikus.

A történtek sokat rontottak Cuomo politikai helyzetén. Pártjának prominens tagjai, mindenekelőtt Joe Biden elnök és Nancy Pelosi demokrata házelnök is az ügy kivizsgálását szorgalmazták.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×