eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
Rózsás flamingók (Phoenicopterus roseus) egy sós vízű tóban a ciprusi Lárnakában 2020. november 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Ciprus kinyitja a kaput a brit turisták előtt – egy feltétellel

Addig is, amíg eldől, hogy lesz-e EU-szintű utazási oltási igazolás, Ciprus Izrael után Nagy-Britanniával is kétoldalú megállapodást kötött minden beoltott brit turista fogadásáról.

A megállapodás május 1-től lép hatályba, és minden olyan brit állampolgárra érvényes, aki az EU gyógyszerügynöksége által elfogadott oltással rendelkezik, és akinél a második oltást a beutazás előtt legalább hét nappal adták be.

Az ilyen személyek szabad mozoghatnak majd, nem kérnek tőlük negatív tesztet és érkezés után karanténba sem kell vonulniuk. A ciprusi hatóságok ennek ellenére fenntartják a jogot szúrópróba szerű ellenőrzésre is.

Ciprus a közelmúltban hasonló kétoldalú egyezményt kötött Izraellel, az utóbbi esetében már április 1-től érvényes a megállapodás.

Az eset kapcsán a ciprusi idegenforgalmi miniszter, Savvas Perdios emlékeztetett, hogy

az idegenforgalom az ország gazdaságának mintegy 13 százalékát teszi ki, a brit turisták pedig hagyományos a legnagyobb hányadát adják a szigetországba érkező látogatóknak.

Egyébként hasonlóan magas az izraeli turisták aránya is.

Sajtójelentések megjegyzik, hogy az EU tagállamai között folyamatban van egy egyeztetés leendő közös digitális utazási oltási igazolvány bevezetéséről, de az ehhez kapcsolódó lehetséges jogosítványok pontos mibenlétéről eddig még nem sikerült közös nevezőre jutni a tagországok között.

Különösen német, francia, Benelux és részben skandináv részről fenntartásokat hangoztatnak amiatt, hogy ha az igazolványt az utazási szabadsággal kötik össze, ezzel diszkriminálnak a népességen belül, lévén az oltás nem kötelező, emellett bizonyos társadalmi csoportok lassabban jutnak hozzá.

A brüsszeli Euractiv tudni véli, hogy Görögország szintén előzetes egyeztetést folytat a brit hatóságokkal a ciprusihoz hasonló rendszer bevezetéséről. A beoltott briteket a hírportál szerint már ma is akadálytalanul beengedik Észtországba, és Romániába.

Egyébként erre részben rímelő bejelentést tett Izland is, amelyik közölte, hogy az Európai Gazdasági Térségből és az Európai Szabadkereskedelmi övezet országaiból mindenkit beengednek, aki átesett már teljes beoltottságon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×