eur:
392.29
usd:
360.7
bux:
72367.51
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Pixabay

Felszámolnak egy nagy múltú orosz jogvédő szervezetet

Szigorodtak a törvényi előírások, feloszlok az Emberi Jogokért.

Felszámolják az egyik legrégebbi és legismertebb orosz jogvédő csoportot, a Emberi Jogokért nevű szervezetet, amely a megszigorított orosz törvények miatt nem tudja folytatni tevékenységét. A lépést a szervezet vezetője, Lev Ponomarjov jelentette be kedden.

A jogvédő szerint nem tudja folytatni munkásságát, amíg azokat, akik a polgárok védelméért szállnak síkra, az állam ellenségeiként és külföldi ügynökökként kezeli.

Egy március elsején életbe lépett szabályozás értelmében

a szervezet mintegy ezer munkatársát kellett volna külföldi ügynökökként bejegyeztetni.

Ponomarjov ezt elutasította. "A rezsim következetesen lerombolja az ország emberi jogi mozgalmát. Minden évvel egyre nehezebb végezni ezt a tevékenységet" - panaszolta.

Az orosz legfelsőbb bíróság már 2019 novemberében felszámolta és töröltette a jogi személyek nyilvántartásából Emberi Jogokért mozgalmat az orosz polgári törvénykönyv többrendbeli megsértése címén. Ponomarjov akkor bejelentette, hogy nem adja fel munkásságát, és bejelentette, hogy panasszal fordul az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB).

A 79 éves, fizikus végzettségű Lev Ponomarjov a nyolcvanas évek végén kapcsolódott be a jogvédő mozgalomba, és a Memorial társaság egyik alapító tagja lett. 1990-ben képviselővé választották, ilyen minőségében részt vett a Mihail Gorbacsov ellen 1991-ben megkísérelt puccs kivizsgálásában.

Mozgalmát 1996-ban indította és 1997-ben jegyeztette be. Ponomarjov Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legélesebb bírálójának számít.

Jogvédők évek óta kifogásolják az egyre erősebbé váló kormányzati nyomást. Amennyiben egyes szervezetek külföldi támogatásban részesülnek, úgy külföldi ügynökökként kell bejegyeztetniük magukat. Újabban egyes személyeket is kötelezhetnek erre. A szabályozás bírálói szerint ezzel az érintetteket gyakorlatilag kémeknek bélyegzik és akadályozzák tevékenységük végzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×