eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A videofelvételről készült képen Kamala Harris szenátor, a Demokrata Párt alelnökjelöltje videokonferencia keretében mond beszédet a demokraták négynapos elnökjelöltállító konvenciójának harmadik napján 2020. augusztus 19-én. Az eseménynek a Wisconsin állambeli Milwaukee egyik konferenciaközpontja adott otthont.
Nyitókép: MTI/EPA/DNCC

Tíz év után először demokrata többség a szenátusban

Mindhárom új demokrata szenátor történelmet ír.

Kamala Harris alelnök feleskette szerdán az amerikai szenátus három új demokrata tagját, s ezzel - egy évtized után először - a demokrata párt ellenőrzése alá került nemcsak a Fehér Ház, de a kongresszus mindkét házának ellenőrzése is.

Raphael Warnock és Jon Ossoff mindketten a január 5-i georgiai szenátusi pótválasztáson szerezték meg mandátumukat a Kelly Loeffler és David Perdue republikánus jelöltek felett aratott szoros győzelmükkel. Harmadik társukat, Alex Padillát a kaliforniai kormányzó jelölte az alelnöki hivatalba lépő Kamala Harris helyére.

Harris szerdán elnökölt először a kongresszus felsőházában, néhány órával a Capitolium lépcsőin megtartott beiktatási ünnepség után.

Hivatalba lépésével mindhárom új demokrata szenátor történelmet ír:

  • Warnock a déli Georgia állam első fekete szenátora,
  • Padilla Kalifornia első spanyolajkú szenátora lett,
  • míg Ossoff, amellett, hogy az első zsidó szenátor Georgiában, 33 évével a szenátus legfiatalabb tagja lett.

Az Egyesült Államok szenátusa velük együtt most 50-50 arányban megosztott a törvényhozás két nagy pártja között. Ennek ellenére a demokraták irányíthatják majd a felsőház munkáját, mivel egyenlő szavazatarány esetén az alelnök voksa dönt majd.

A képviselőházban a demokratáknak 221-211 arányú, a korábbinál szűkebb többsége van, három betöltetlen mandátum mellett.

A Fehér Házat, a szenátust és a képviselőházat együtt utoljára 2011-ben, Barack Obama első elnöki időszakában ellenőrizte a Demokrata Párt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×