eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden megválasztott amerikai elnök bemutatja leendő kormányának környezet- és klímavédelmi feladatokra jelölt tisztségviselőit a delaware-i Wilmingtonban 2020. december 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Szakértő: az EU "két szép szeméért" még nem lesz Európa-barát Joe Biden

Gyévai Zoltán a demokrata elnök beiktatása napján az InfoRádióban úgy fogalmazott, várhatók továbbra is az uniós érdekekkel szembeni döntések Washingtonból, de a hangnem és a stílus merőben más lehet.

Az EU-Monitor főszerkesztője szerint ha nem is tér vissza a négy évvel ezelőtti állapotokhoz, de megújulhat az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolata.

"Van egyfajta bizalomhiány az Európai Unióban, hogy visszafordíthatók-e a folyamatok, márpedig azt tudjuk nagyon jól, hogy a Szenátusban csak minimális a demokrata többség éppen Kamala Harris alelnök miatt. Ez

nem elég nagy biztonság ahhoz, hogy Biden a republikánusoktól függetlenül tudjon tevékenykedni"

- vélekedett Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában, hozzátéve: a Biden-adminisztráció újra felfedezheti az EU hasznosságát, de a kétoldalú államközi kapcsolatok is erősödhetnek.

A szakértő szerint Bidennek észre kell vennie, amit elődje, Donald Trump jól csinált, például a középosztály megerősítése terén, és ennek fogja a külpolitikát is alárendelni, tehát azt elvárni Európában, "az EU két szép szeméért" Európa-barát lesz Biden, nyilván nem logikus, ám tartalomban és stílusban így is sok változás jöhet.

"Hallgatni és konzultálni fog, ami annyira kimaradt az elmúlt négy évben" - foglalta össze Gyévai Zoltán.

Szerinte

Joe Biden pragmatikus, nem pedig ideologikus elnök lesz a külkapcsolatok terén.

"Donald Trump és stábja nem igazán értett az Európai Unióhoz, egyes tagállamait a térképen sem tudta elhelyezni. Bidenéknak azt kell megnézniük, hogy mely ügyekben kell egyes tagállamokkal tárgyalniuk, és mely ügyekben az egész unióval. Utóbbiak közé tartozik a kereskedelem- és a versenypolitika, vagy épp a zöld és digitális átállás ügye" - mondta Gyévai Zoltán.

Hozzátette, lehetnek azért később is az EU-érdekekkel ellentétes döntései Washingtonnak, elég, ha csak a kínai viszonylatot nézzük, ahol más az uniós és más az amerikai érdek.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×