eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Paul McCartney angol énekes-dalszerző, a legendás egykori Beatles brit zenekar gitárosa (b) a One on one című turnéjának a madridi Vicente Calderon stadionban adott koncertjén 2016. június 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/J. P. Gandul

A brexit jól elhúzta a nemzetközi turnéra induló zenészek nótáját is

Munkavállalási vízumot kell kiváltania Paul McCartneynak, ha az Európai Unió területén, vagy például Kovács Ákosnak, amennyiben Londonban akar koncertezni. A brexit ugyanis jelentősen megnehezíti a művészek dolgát is, ha a korlátozások feloldása után turnézni szeretnének.

Január 1-jével egy rendkívül új helyzettel kellett szembenéznie mind az Európai Uniónak, mind az Egyesült Királyságnak, hiszen az egységes piacot jelentő négy szabadságfok – azaz a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlása – megszűnt. Az embereket elsősorban a legutóbbi érinti, és amennyiben nemcsak át szeretnének kelni a határokon, hanem munkát is szeretnének vállalni, egy teljesen új feltételrendszerrel találják magukat szemben.

Természetesen ez a szórakoztatóipar képviselőire is érvényes, tehát,

ha például britek lévén európai uniós országokban szeretnének turnézni, akkor ehhez már munkavállalási vízumra lesz szükségük,

hiszen a koncertek, esetleg színházi előadások is munkavégzésnek számítanak. Az új szabályok szerteágazók lehetnek, ezért mindenkinek érdemes tájékozódnia, de az általános szabály, hogy vízumkötelezettség lépett életbe – emelte ki az InfoRádiónak Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ennek értelmében pedig csak meghatározott céllal lehet utazni, adott esetben bizonyítva, hogy munkaszerződéssel bírnak, illetve rendelkeznek-e azzal a bizonyos összeggel, amit adott esetben a határon ellenőrizhetnek. Ugyanakkor az ott tartózkodásra is vonatkozhatnak további szabályok, így nem lehet bizonyos tevékenységet végezni, például párhuzamosan oktatáson részt venni vagy egy kurzusba bekapcsolódni. Ha pedig lejár a vízum, el kell hagyni az Egyesült Királyság vagy az Európai Unió területét.

Gálik Zoltán egyetértett,

bizonyos szabályok nemcsak elsőre mosolyogtatóak, ugyanakkor egyenesen szomorúak, elég csak az ember pénztárcájára gondolni,

hiszen előfordulhat, hogy 200 fontnál is többet kell fizetni egy vízum beszerzéséhez, ami gyorsított ügyintézés alkalmával az 500 fontot is elérheti egyes tagállamokban (a szakember tudomása szerint Magyarországra az 55 fontos lehetőség érvényes). Ám ha a következő időszakban sikerül kölcsönös engedményeket tennie a feleknek, változhat még a helyzet, de az elkövetkezendő hónapokban erre még senki ne számítson.

Az InfoRádió megkereste a világ egyik legjelentősebb rendezvényszervezőjét, a Live Nationt. A cég budapesti irodája írásban válaszolt. Eszerint az eddig is előfordult, hogy akár a fellépők között, akár az utazó háttérstábban volt olyan személy, akinek vízumra és/vagy munkavállalási engedélyre volt szüksége egy budapesti rendezvényhez. Ezeket mindig minden városnak előre jelzik és egyeztetik a turnék, a helyi szervezők pedig intézik. Ezentúl ebből jóval több lesz – jegyezte meg a Live Nation.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×