eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát készítik elő szállításra az amerikai Pfizer gyárában, a Michigan állambeli Portage-ben 2020. december 13-án, amikor megkezdik a szérum első adagjainak kiszállítását az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Morry Gash

Újabb vakcinaszállítmányra szerződött az Európai Unió

Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal - jelentette be az Európai Bizottság elnöke pénteken. Szólt az egyéb vakcinabeszerzési lehetőségekről is.

Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint az újabb vakcinaszállítmány 2021 második negyedévében lesz elérhető az Európai Unió tagállamai számára. Mint emlékeztett, szerdán engedélyezték a Moderna amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának uniós alkalmazását, így hamarosan legkevesebb 380 millió európainak, az uniós lakosság mintegy 80 százalékának a beoltása válik lehetővé. Hozzátette: más vakcinagyártók oltóanyagai hamarosan szintén forgalomba hozatali engedélyt kaphatnak az EU-ban.

A Szputnyik V orosz vakcina európai alkalmazására vonatkozó kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kijelentette: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Ezzel összefüggésben kiemelte: az Európai Bizottság több mint elegendő biztonságos és hatékony, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséról között szerződést a gyógyszergyártókkal. "Az Európai Unió teljes vakcinabeszerzési csomagja 2,3 milliárd adagot jelent, ami több mint elegendő az EU teljes lakosságának" - fogalmazott. Aláhúzta azt is, hogy

a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, amely december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×