eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma
Genf, 2020. június 11.Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója védőmaszkot vesz fel a Genfi-tó ikonikus szökőkútjának újranyitási ünnepségén Genfben 2020. június 11-én. Az éjszakánként kivilágított szökőkutat a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapja lezárták.MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini – A képen: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója

Kína nem óhajtja beengedni a WHO szakértőit

A világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz "mélyen csalódott".

Mély csalódottságát fejezte ki kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, amiért Kína még mindig nem adta meg a beutazási engedélyt a SARS-CoV-2 koronavírus eredetét kutató nemzetközi szakértő csoportnak.

"Ma tudtuk meg, hogy a kínai vezetők még nem véglegesítették a csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket" - mondta genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A WHO korábban azt közölte, hogy a küldöttség január első hetében utazik Kínába.

"Kapcsolatban állok a kínai vezetőkkel, és közöltem velük, hogy ez a küldetés rendkívül fontos a WHO számára" - mondta a főigazgató. Korábban a WHO és a kínai kormány megállapodott a küldöttség utazásában. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közölte, hogy nemzetközi tudóscsoport két tagja már úton van, a többiek pedig nem tudnak az utolsó pillanatban utazni.

Kína 2019. december 31-én jelentette az első, "ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket" a közép-kínai Vuhanból, és bezárt egy piacot, ahonnan az új koronavírus feltehetően elterjedt.

A sajtótájékoztatón Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója kifejtette, hogy vízumkérdésről van szó.

"Reméljük, hogy egyszerűen csak logisztikai és bürokratikus problémáról van szó, amit gyorsan meg tudunk oldani."

Hozzátette, hogy két szakértőnek vissza kellett fordulnia, másik társuk pedig egy harmadik országban várakozik.

Közben a WHO immunizációs stratégiai tanácsadó csoportjának (SAGE) elnöke, Alejandro Cravioto online sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett Covid-19 elleni védőoltást két adagban kell beadni, 21-28 napos időközökben.

Cravioto rámutatott, hogy nincsenek adataik a vakcina biztonságáról és hatékonyságáról a klinikai kísérletek során tanulmányozott három-négy hetes intervallumon túl.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 ügyében illetékes járványügyi vezetője pedig arról beszélt, hogy nincs arra mutató jel, miszerint a SARS-CoV-2 nevű vírusnak a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett változata fertőzőbb lenne, mint a nagy-britanniai mutáció.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×