eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

ENSZ: ebben a tempóban nem teljesülhetnek a klímacélok

A tervezett globális fosszilistüzelőanyag-termelés túlságosan nagy a párizsi klímaegyezményben foglalt, 2030-ig elérni tervezett célok teljesítéséhez - derül ki az ENSZ által jelentésből.

Az államoknak évente hat százalékkal kell csökkenteniük szén-, olaj- és gáztermelésüket 2020 és 2030 között annak érdekében, hogy 1,5 százalékosra csökkentsék a globális felmelegedést - áll az ENSZ és vezető kutatási szervezetek beszámolójában. Ezzel szemben az államok átlagosan évente két százalékkal tervezik növelni a termelést, és ennek következtében több mint kétszeresére növekedne a termelés 2030-ra.

Az idei év során a koronavírus-világjárvány és a vele kapcsolatos korlátozó intézkedések hatására a becslések szerint hét százalékos csökkenés várható a fosszilistüzelőanyag-termelésben. Az államoknak a járvány előtti tervei és a válság utáni ösztönző intézkedései azonban a termelés növelésére irányulnak, súlyos éghajlati zavarokat kockáztatva - áll a jelentésben.

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) kormányai eddig 233 milliárd dollárt (több mint 69 ezer milliárd forintot) különítettek el a világjárvány hatásait mérséklő helyreállítási alapon belül a fosszilis tüzelőanyag termelésére és felhasználására,

szemben a 146 milliárd dollárral (több mint 43 ezer milliárd forinttal), amelyet a megújuló energiaforrásokra, az energiahatékonyságra és egyéb alternatívákra különítettek el.

"Ez a jelentés minden kétséget kizáróan megmutatja, hogy gyorsan csökkenteni kell a szén, az olaj és a gáz termelését és felhasználását, ha el akarjuk érni a párizsi klímaegyezmény céljait" - mondta António Guterres ENSZ-főtitkár.

"Az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó energiába és infrastruktúrába való befektetés jót tesz a munkahelyeknek, a gazdaságnak, az egészségügynek és a tiszta levegőnek" - vélekedett Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×