INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

ensz

klímaváltozás

jelentés

fosszilis tüzelőanyag

ENSZ: ebben a tempóban nem teljesülhetnek a klímacélok

ENSZ: ebben a tempóban nem teljesülhetnek a klímacélok

Infostart / MTI

A tervezett globális fosszilistüzelőanyag-termelés túlságosan nagy a párizsi klímaegyezményben foglalt, 2030-ig elérni tervezett célok teljesítéséhez - derül ki az ENSZ által jelentésből.

Az államoknak évente hat százalékkal kell csökkenteniük szén-, olaj- és gáztermelésüket 2020 és 2030 között annak érdekében, hogy 1,5 százalékosra csökkentsék a globális felmelegedést - áll az ENSZ és vezető kutatási szervezetek beszámolójában. Ezzel szemben az államok átlagosan évente két százalékkal tervezik növelni a termelést, és ennek következtében több mint kétszeresére növekedne a termelés 2030-ra.

Az idei év során a koronavírus-világjárvány és a vele kapcsolatos korlátozó intézkedések hatására a becslések szerint hét százalékos csökkenés várható a fosszilistüzelőanyag-termelésben. Az államoknak a járvány előtti tervei és a válság utáni ösztönző intézkedései azonban a termelés növelésére irányulnak, súlyos éghajlati zavarokat kockáztatva - áll a jelentésben.

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) kormányai eddig 233 milliárd dollárt (több mint 69 ezer milliárd forintot) különítettek el a világjárvány hatásait mérséklő helyreállítási alapon belül a fosszilis tüzelőanyag termelésére és felhasználására,

szemben a 146 milliárd dollárral (több mint 43 ezer milliárd forinttal), amelyet a megújuló energiaforrásokra, az energiahatékonyságra és egyéb alternatívákra különítettek el.

"Ez a jelentés minden kétséget kizáróan megmutatja, hogy gyorsan csökkenteni kell a szén, az olaj és a gáz termelését és felhasználását, ha el akarjuk érni a párizsi klímaegyezmény céljait" - mondta António Guterres ENSZ-főtitkár.

"Az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó energiába és infrastruktúrába való befektetés jót tesz a munkahelyeknek, a gazdaságnak, az egészségügynek és a tiszta levegőnek" - vélekedett Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018