eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. Az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Terrortámadás Bécsben - Már négy civil elhunyt van, hét sebesült állapota válságos

A járókelők közül két férfi és két nő hunyt el a hétfő este kezdődött lövöldözéssorozatban. Egy fegyverest lelőttek a rendőrök. A mentők beszámolóiból újabb részletek derültek ki.

A hétfő esti bécsi merénylet sebesültjei közül heten válságos állapotban vannak - közölte a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője kedden. A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel - mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő,

a kezeltek sokkos állapotban vannak.

A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

Hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket és tizenheten megsebesültek. Az egyik merénylőt lelőtték.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó Bécsben született és nevelkedett. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet - tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

Kurtin S.-t az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Bécs belvárosában házkutatások voltak, többeket letartóztattak. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább egy elkövető teljesen automata gépfegyverrel - a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikovval - rendelkezhetett. Ezt az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását. Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük - írta az APA.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×