eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Törött poharak és tányérok egy kávézóban Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. Az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Bécsi szemtanúk: így tört ki a pánik az éjszaka

Fegyverzajról, sebesültekről, menekülésről és halálfélelemről számolnak be a bécsi terrortámadás túlélői.

"Legalább egy támadót láttam, de nehéz megmondani, pontosan hányan voltak. Tüzet nyitott a bárok teraszain ülő emberekre, akik azonnal bemenekültek a vendéglátóhelyek belső részeire, de a merénylők utánuk mentek, és még bentről is lövések hallatszottak" – mondta a Kronen Zeitungnak egy a schwedenplatzi támadást közelről átélő rabbi, Schlomo Hofmesiter.

A férfi azonnal hívta a rendőrséget, de úgy érezte, hogy sosem érnek már oda. Végül a speciális egységek futottak be, lezárták minden étterem ajtaját, és kiabálva azt kérdezték, vannak-e bent sérültek. Több helyről is az volt a válasz, hogy vannak.

A rabbi szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem a közeli zsinagóga volt a célpont, a támadók a teraszokon ülő emberekre rontottak.

A Bognergassén egy kocsmatulajdonos arról számolt be, hogy a kijárási korlátozások hétfő éjféli bevezetése miatt sok vendég volt, mert tudták, most jó ideig nem találkozhatnak újra. A férfi a fegyverzajt hallva azonnal rájött, hogy baj van, de mire intézkedni tudott volna, már kitört a pánik, a menekülő vendégek elárasztották az épületet, volt, aki a mosdóban meg a pincében keresett menedéket, de még a tulajdonos irodájában is lakásában is remegő emberek várták a a rémálom végét. Próbáltak enni és inni adni az embereknek, de mindenki csak a telefonján próbált hírt adni magáról és információhoz jutni.

Egy 53 éves alsó-ausztriai férfi éppen egy üzleti vacsorán vett részt, amikor az első lövések eldördültek. Az étteremben azonnal lekapcsolták a villanyt, és mindenki a földre vetette magát. "A félelem lett úrrá mindenkin" – mondta a férfi, noha azon a vendéglátóhelyen nem sérült meg senki sem.

Egy tanárnő koncerten vett részt, és a személyzet azt közölte, hogy senki se hagyja el az épületet, és senki se álljon az ajtók közelébe, nehogy egy eltévedt lövedék megsebesítse. A bejáratot a rendőrség különleges egysége őrizte, bent pedig mintegy ezer embert várt arra, hogy kiszabaduljon.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×