eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Rohamrendőrök sorfala előtt ül egy tüntető nő Minszkben 2020. szeptember 23-án, miután Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök letette hivatali esküjét az államfői rezidencián, a Függetlenség Palotájában. Fehéroroszországban augusztus eleje óta tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött a választásokon.
Nyitókép: MTI/AP/TUT.by

Nem rettennek meg a hatósági erőszaktól a fehérorosz tüntetők

A hatósági fenyegetés ellenére ismét tízezrek vonultak utcára vasárnap Minszkben.

Ismét több tízezer ember vonult utcára vasárnap Minszkben, annak ellenére, hogy egy hete a belarosz belügyminisztérium közölte: a rendőrség, szükség esetén, kész éles lőszert is bevetni a tüntetőkkel szemben.

Fehéroroszország állambiztonsági bizottságának vezetője szombaton kijelentette, tudomásuk van arról, hogy provokáció készülődik az ország destabilizációja céljából.

A tömeg ismét a fehérorosz elnök lemondását, illetve új, tiszta és szabad választások kiírását követelte.

Ezúttal azonban nem a belvárosban gyűltek össze a tiltakozók, hanem Minszk egyik gyárakkal teli déli negyedében

– hírügynökségi jelentések szerint több tízezren voltak a demonstráción, és mintegy félszáz embert vett őrizetbe a rendőrség.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka, akit széles körben azzal vádolnak, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépésének következtében százak sebesültek meg, és nagyjából 13 ezer ember vettek eddig őrizetbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×