INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

örményország

azerbajdzsán

összecsapás

Az Örmény Forradalmi Szövetség önkéntesei gyülekeznek Jerevánban 2020. szeptember 27-én, mielőtt elindulnak a Hegyi-Karabah régióba, ahol a korábbi összecsapások után rendkívüli állapotot hirdettek ki és teljes katonai mozgósítást rendeltek el. Örményország közlése szerint Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku állítása szerint a támadás egy örmény tüzérségi támadásra adott válaszlépés volt.

Összecsapások Hegyi-Karabahban - Washington is megszólalt

Infostart / MTI

Az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólította fel Stephen Biegun, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese a Hegyi-Karabahban kitört összecsapásokban érintett mindkét felet, Azerbajdzsánt és Örményországot.

Vasárnap délután közzétett közleményében Biegun hangsúlyozta: mindkét félnek a közvetlen kommunikáció minden eszközét igénybe kell vennie a helyzet további romlásának megakadályozása végett.

Biegun leszögezte: el kell kerülni minden olyan "szükségtelen szóhasználatot és cselekedetet", amely növelné a feszültséget a térségben.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban vasárnap robbantak ki összecsapások. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben nyilvánította ki függetlenségét s ezzel az elszakadását Azerbajdzsántól. Azóta Örményország és Azerbajdzsán is vitatja a térség hovatartozását. Vasárnap Örményország azt jelentette be, hogy Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont azt állította, hogy csak azért intézett támadást, hogy ezzel válaszoljon egy örmény tüzérségi támadásra. Az összecsapások nyomán örmény földön rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsánban szintén rendkívüli állapotot rendeltek el.

A washingtoni közlemény előtt António Guterres ENSZ-főtitkár és a világ számos vezető politikusa a harcok beszüntetésére szólított fel, az orosz külügyminisztérium közleménye szerint pedig Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője máris intenzív tárgyalásokat folytat a konfliktusban érintett felekkel.

Nyitókép: Az Örmény Forradalmi Szövetség önkéntesei gyülekeznek Jerevánban 2020. szeptember 27-én. MTI/EPA/PHOTOLURE/Melik Baghdasaryan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018