INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

felmérés

korrupció

koronavírus

Egyre jobban hajlunk a korrupcióra, ez is a válság hatása

Egyre jobban hajlunk a korrupcióra, ez is a válság hatása

Infostart

A koronavírus-járvány okozta válság miatt kialakult gazdasági lassulás világszerte kockázatot jelent a vállalatok etikus működésére – derül ki az EY nemzetközi felméréséből. A szervezetek munkavállalói és beszállítói ugyanis hajlamosabbá váltak a szabályok megszegésére annak érdekében, hogy megőrizzék korábbi pozícióikat.

Világszerte a munkavállalók harmada képes lenne etikátlanul cselekedni szakmai és anyagi előmenetele érdekében az EY Global Integrity Report tanulmánya szerint. A következő hónapokban ez az arány ráadásul tovább növekedhet a megkérdezettek 25 százaléka szerint, hiszen az alkalmazottak aggódnak az állásukért, a beszállítók nem látják biztosítottnak a megrendeléseiket, a vezetők pedig a cég jövőjét féltik.

„Egyetlen egy alkalmazott korrupciója is jelentős reputációs és súlyos anyagi károkat okozhat a teljes cégre nézve, a felsővezetésnek ezért most példamutatónak és különösen óvatosnak kell lennie” – mondta az eredmények tükrében Farkas Ádám, az EY felelős üzleti működéssel foglalkozó területének szenior menedzsere. A szakember szerint az átlátható működés biztosítása érdekében minden cégnek érdemes felülvizsgálnia a belső kontroll rendszereit, különös tekintettel egy esetleges második hullámra.

A közel 3600 cégvezető és beosztott megkérdezésén alapuló felmérés rámutat, hogy a társaságok etikus működését a globális gazdasági visszaesés mellett

  • a távmunka elterjedése (33 százalék),
  • a beszállítói láncok megszakadása (28 százalék),
  • a munkavállalói bérek és juttatások csökkenése (24 százalék)

is kedvezőtlenül befolyásolja.

Szinte az összes válaszadó úgy látja, hogy a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a felelős vállalati működés, ami számottevő előnyökkel jár. A felmérésbe bevontak szerint az etikus cégeknek hosszú távon erősödik a reputációja (50 százalék), nagyobb eséllyel szereznek új ügyfeleket (41 százalék) és könnyebb megtartaniuk a tehetséges munkatársaikat (40 százalék) is.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018