eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Horvátországi nyaralás: fontos részleteket tisztáztak

Karanténba nem kell vonulni, de Horvátországban újabb szabályokat léptettek életbe hétfőtől.

A magyar kormány döntése alapján Horvátország a zöld kategóriába sorolt országok közé tartozik, vagyis a magyaroknak szabad a belépés Horvátországba, az onnan való visszatéréskor pedig nem kell 14 napos karanténba vonulniuk és nincs szükség negatív koronavírustesztre sem, a két ország határa tehát korlátozások nélkül átjárható - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója.

Ivana Herceg közleménye emlékeztet arra, hogy a koronavírusos regisztrált esetszám elmúlt napokban tapasztalt enyhe növekedése ellenére Horvátország továbbra is az egyik legkedvezőbb járványügyi helyzettel rendelkező mediterrán ország. Horvátországban jelenleg a két nagyobb gócpontnak Zágráb és Szlavónia számít,

a tengerparton ugyanakkor csupán elenyésző számú fertőzést regisztráltak.

Az adriai államban hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Nem kötelező viszont a viselése a vendéglátóhelyeken, a strandokon, a szálláshelyeken, illetve a szabadidős tevékenységek során - jelezte a képviseletvezető.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy aki Horvátországba utazik, a határátlépést leegyszerűsítheti azzal, ha még az utazás megkezdése előtt a magyar nyelven is elérhető entercroatia.mup.hr oldalon regisztrálja az adatait.

A horvát turisztikai szakember közölte azt is: a kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyeket, valamint a hajózási charterforgalmat is napi adatokkal monitorozó eVisitor rendszer szerint hétfőn több mint 500 ezer turista - közülük 430 ezer külföldi - tartózkodik Horvátországban. A legtöbb külföldi vendég Németországból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról érkezett.

Július 1. és 10. között közel 600 ezer turista járt az országban, a forgalom a tavalyi év hasonló időszakának 46 százaléka. A vendégéjszakák száma ez idő alatt 4,4 millió volt, ez az előző évi adat 53 százaléka.

A magyar turisták közül idén eddig 56 ezren utaztak Horvátországba,

ahol 269 ezer vendégéjszakát töltöttek. A vendégszám a múlt évihez képest 70 százalékkal, a vendégéjszakák száma 67 százalékkal csökkent. A magyar turisták körében a legnépszerűbb nyaralóhely a Vir-sziget, Rovinj, Rab-sziget, Crikvenica, Rab városa, Krk és Abbázia (Opatija) - sorolta Ivana Herceg.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×