eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nemzeti színű maszkot helyez egy eladó egy próbababára egy zágrábi ajándékboltban 2020. június 24-én. Horvátországban nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Vilim Beros egészségügyi miniszter szerint az új fertőzöttek számának növekedése arra figyelmeztet, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni, de nem jelenti azt, hogy a járványhelyzet jelentős mértékben súlyosodott volna az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Merkely Béla: gyorsan megváltozhat Horvátország zöld besorolása

A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista folyamatosan változni fog.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap bejelentette, hogy változnak a beutazási szabályok Magyarországon, a különböző országokat pedig különböző színekkel jelölik majd, annak megfelelően, milyen ott a vírushelyzet. Így például ha valaki sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár igazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia. Két tesztet fognak elvégezni rajta: ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, kijöhet a karanténból, vörös ország esetén két negatív teszt kell ehhez. Zöld jelzésű országoknál nincs ilyesmire szükség.

Merkely Béla az ATV Híradójának azt mondta, jelenleg a négy orvosegyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de az állam csak augusztus 1-jéig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük.

A rektor – akárcsak korábban az InfoRádió Aréna című műsorában – a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, így megúszható a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is. Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudunk pontos adatokat más országokról, így azt sem, hol mekkora mértékű lehet a fertőzöttség valójában.

Példaként említette Horvátországot, amely egyelőre ugyan zöld besorolást kapott, de ez bármikor megváltozhat, ahogyan a többi ország esetében is.

A rektor éppen arra számít, hogy a lista folyamatosan változik majd.

Egyelőre a legtöbb magyar „pozitív eset” Szerbia és Ukrajna felől fertőződött meg.

Merkely Béla azt mondta, szerinte ez még nem a második hullám, a környező országokban azért nőhetett meg ennyire a fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor megkezdődött a korlátozó intézkedések lazítása, amikor a betegszám még nem volt kellően alacsony. Szeptemberben érkezhet meg a második hullám, ekkor ugyanis elkezdődik az iskola, sokkal többen mennek munkába, és a hűvösebb idő miatt sokkal többet tartózkodunk majd zárt térben, ami kedvez a vírus terjedésének. Ráadásul ekkor jön el a felső légúti fertőzések szezonja is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×