INFORÁDIÓ 
2020. július 2. csütörtök
Ottó

koronavírus

bécs

tüdőátültetés

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (narancssárga), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.

Bécsi bravúr: először hajtottak végre tüdőátültetést koronavírusos betegen

Infostart

Egy 45 éves nő életét csak a transzplantációval tudták megmenteni a bécsi orvosi egyetemen.

Ezt volt az első olyan tüdőátültetés Európában, amelyet egy koronavírus-fertőzött betegen kell végrehajtani – derül ki az intézmény hétfői közleményéből. A 45 éves nő életét már csak a kockázatos beavatkozással lehetett megmenteni, de mostanra már szépen gyógyul. A klinika sebészfőorvosa szerint meglepően jól van már a beteg, és nincsenek komoly panaszai.

A kórház közlése szerint a nőnek nem volt semmilyen krónikus betegsége, jó egészségi állapotban volt, amikor nyolc héttel ezelőtt megfertőződött a vírussal. A megbetegedése után azonban drámaian romlott az állapota, az operációt vezető orvos szerint reménytelen volt a helyzete, a tüdejét teljesen megfertőzte a kórokozó, életmentő beavatkozásra volt szükség.

A műtét a kórház értékelése szerint különösen bonyolult volt, de végül sikert hozott, az új tüdő jól működik. A teljes gyógyulás még hosszú időt vesz igénybe, és még jó darabig kórházban marad a transzplantált beteg – írja a CNN.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018