eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Koronavírussal fertőzött beteggel beszél egy védőruhás nővér a Párizs melletti Bagnolet Floral Klinikájának elkülönítőjében 2020. április 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa

A számok megmutatják: így állunk a 9-10 milliós országok között

A Magyarországhoz hasonló méretű államok mindegyike sokkal több fertőzöttet regisztrált a magyarnál, a vírus életveszélyességéről viszont a svédek tudnának mesélni.

Az eltérő tesztelési módszerek miatt nehéz összevetni az egyes országokat az alapján, hogy hol mennyire voltak sikeresek a kormányok, az egészségügy, illetve a lakosság maga a járványügyi védekezésben. Korábban maga az országos tisztifőorvos sem tudott olyan összehasonlítási alapot mondani, amely alapján kiderülhetne, mely ország "jobb vagy rosszabb"; egyet mondott csupán: az adott népességszámra vetített halálos áldozatok száma - Magyarországon ez a szám egymillió főre vetítve: 45.

Az Infostart ez alapján áttekintette a Magyarországhoz nagyjából hasonló népességszámú, nem túlságosan távoli országokat, adataikat pedig összevetette a Worldometers statisztikai portálon található számokból kiindulva.

Görögország (10,7 millió fő)

A hellén állam majdnem ugyanannyi koronavírus-tesztet végzett el, mint Magyarország, de 3380 helyett csak alig 2760 pozitív esetre lelt a tesztelések kezdete óta, halottaik száma pedig bő harmada a magyarnak, és a gyógyultak számát tekintve is jobb a görög statisztika a magyarnál, az aktív fertőzöttek száma közel megegyezik, de körülbelül feleannyi (28) görög van lélegeztetőgépen, mint magyar (49). Egymillió főre vetített halottaik száma: 15.

Csehország (10,7 millió fő)

A V4-es társország nem lehet túl büszke a számaira, igaz, a 8275 fertőzöttet úgy találta meg, hogy 334 ezer tesztet már elvégeztek ott - nálunk 123 ezer ez a szám. Csütörtökön már csak 6 új fertőzöttről tudtak, 290 halottjukhoz viszont az elmúlt 24 órában nem adódott egyetlen új sem. Bő ötezren meggyógyultak, szűk 3 ezren még betegek, 42 ember állapota súlyos. Egymillió főre vetített halottaik száma: 27.

Svédország (10,3 millió fő)

Valamivel többet tesztelt, mint Magyarország (177 500), de sokkal több fertőzöttet talált, csaknem harmincezret, a napi növekmény sem alacsony, 673 volt csütörtökre virradóra, és nagyon sokan, 69-en haltak meg az elmúlt huszonnégy órában, tehát kijelenthető, tombol a járvány itt, több mint 20 ezren jelenleg is fertőzöttek - nálunk kevesebb, mint tizedennyien -, az egymillió főre vetített halottszám: 349.

Portugália (10,3 millió fő)

Az ibériai állam tesztkirálynak mondható, csaknem 600 ezer laboratóriumi vizsgálatnál jár, ebből jött össze a svédországihoz hasonló esetszám, de közülük harmadannyian, 1184-en hunytak el, mint Svédországban. (Magyarország halottainak a száma a portugál harmada.) Portugália is "alaposan benne van" még a járványban, 24 ezer az aktív fertőzött, 108 állapota kritikus. Egymillió főre vetített halottszáma: 116.

Fehéroroszország (9,4 millió fő)

A kevésbé fejlettnek mondható kelet-európai ország lelkiismeretesen tesztelt (308 ezer vizsgálat), de körülbelül ugyanannyi fertőzöttet (27 ezer) talált, mint a sokkal többet tesztelő Portugália és a jóval kevesebb mintavételt végző Svédország. Az elmúlt napon viszont 947-tel nőtt a regisztrált koronavírusos fehéroroszok száma, 5-tel a halottaké, de 8168-an már meggyógyultak. 92 ember állapota súlyos. Egymillió főre vetített halottszáma viszont alig 16.

Izrael (9,2 millió fő)

A közel-keleti ország csaknem félmillió teszttel 16 és fél ezer koronavírusost talált, de már túl van a nehezén, 19 új esete volt csütörtökre virradóra, halottja egy sem. Egymillió lakosra vetítve 31 izraeli halt meg koronavírusban.

Ausztria (8,9 millió fő)

Ez az oszág, amelyet Magyarország "laboratóriumaként" is említett a magyar miniszterelnök, 345 ezer elvégzett tesztet tudhat maga mögött, és Izraelhez hasonlóan 16 ezer körüli fertőzöttre bukkant. A szám már alig emelkedik a korábbiakhoz képest, ma már "csak" 61-gyel, és két újabb gyászoló család van nyugati szomszédunknál. Az aktív esetek száma 1027, de ha egymillió ember élne Ausztriában, 70 halottja lenne, pont kétszer annyija, mint Magyarországnak.

Svájc (8,6 millió fő)

Az Ausztriához hasonlóan Olaszországgal határos ország sem ússza meg olcsón a koronavírus-járványt. Összeállításunk szereplői közül itt a legtöbb a megtalált fertőzött (30 ezernél is több), a 328 ezer tesztalany majd' minden tizedikje pozitív eredményről kapott papírt, de a megtalált fertőzötteknek csak "alig" 6 százaléka hunyt el a betegségben, az elmúlt huszonnégy órában már például senki. Az egymillió főre vetített 216-os halottszám így sem alacsony, majdnem ötszöröse a magyarországinak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×