INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

olaszország

bevándorló

letelepítés

külföld

migráció

Megállapodtak az olasz kormánypártok a több mint félmillió bevándorló letelepítéséről

Megállapodtak az olasz kormánypártok a több mint félmillió bevándorló letelepítéséről

Infostart / MTI

Az intézkedés annak az elfogadás előtt álló 55 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagnak a része, amelynek több mint felét a járványhelyzet sújtotta vállalkozások újraindítására fordítanak.

Az olasz kormánypártok közötti hosszú viták után megszületett a megállapodás az illegális bevándorlók letelepítéséről. Ennek részleteit a sajtó a szerda délutáni kormányülés előtt hozta nyilvánosságra.

A megállapodás a mintegy hatszázezer, eddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló helyzetének jogi rendezését tartalmazza.

Az intézkedést kezdeményező Teresa Bellanova agrárminiszter nyilatkozata szerint

hat hónapos, meghosszabbítható tartózkodási engedélyben részesülhetnek, egészségügyi és társadalombiztosítási ellátást kaphatnak

  • a korábban vagy jelenleg is az agrárszektorban dolgozó migránsok, akiknek többsége afrikai és ázsiai,
  • valamint az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, bejárónők vagy a háztartási személyzet más tagjai, közöttük EU-n kívüli kelet-európaiak is vannak.

Utóbbiak esetében a tartózkodási engedély a munkaadóval kötött szerződés teljes időtartamát, vagyis akár több évet is fedhet.

Az eddig tartózkodási és munkavállalási engedély nélkül Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezésének szabályait Teresa Bellanova a kormánypárt Élő Olaszország (IV) politikusa, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint a baloldali Demokrata Párt (PD) színeit képviselő Giuseppe Provenzano, a délolasz régiók fejlesztéséért felelős miniszter dolgozta ki. A másik kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenezte az illegális migránsok "tömeges és teljes" letelepítését.

A kormányerők nyilvánosságra került vitája miatt a kormány kedden nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a kérdésben "politikai megállapodás" született, és "fenntartások" kísérték a rendelkezés gyakorlati-jogi megvalósítás részleteit. Elemzők szerint az M5S az időhúzással csak saját politikai erejére kívánta terelni a figyelmet, de a végén rábólintott a baloldali pártok javaslatára.

  • A baloldali erők szerint a bevándorlók alkalmazása a járványhelyzetben a több százezer idénymunkás nélkül maradt mezőgazdaságot, a termés megmentését segíti.
  • Az olasz kormány reményei szerint az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, plusz bevételhez jutnak a nyugdíjintézetek, és ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járvány idején.

A tartózkodási engedélyt azok a 2020. március 8-án Olaszország területén tartózkodó bevándorlók kaphatják meg, akiknek tartózkodási engedélye tavaly ősszel járt le, de addig a mezőgazdaságban dolgoztak vagy házi munkát végeztek. A tartózkodási engedélyt a munkavállaló és a munkaadó önállóan egyaránt kérelmezheti. A járványhelyzet miatt Olaszországból távozott bevándorlók nem térhetnek vissza az engedélyek megszerzésére. Giuseppe Provenzano közösségi oldalán üdvözölte a kormány elhatározását hangoztatva, hogy a feketemunka felszámolása az így dolgozó olaszokat is érinti.

  • Sajtóértesülések szerint legalább fél millió bevándorló kaphat így tartózkodási engedélyt, akikből 200 ezren mezőgazdasági munkások.
  • Más számítások szerint legalább 600 ezer bevándorló juthat így letelepedéshez, akikből 450 ezren a kereskedelemben, vendéglátásban, idegenforgalomban.

Teresa Bellanova parlamenti felszólalásában "milliósra" tette az olasz családoknál eddig törvénytelenül foglalkoztatott dolgozó idősgondozók, bébiszitterek, takarítók számát. Sokan közülük a járványban elveszítették bevételüket, és nem tudták elhagyni Olaszországot, tartózkodási engedéllyel állami segélyben részesülhetnek. A kérelmek benyújtásának, elbírálásának, ütemezésének a részletei még nem ismertek: a mezőgazdaságnak azonban minél gyorsabban szüksége van a munkásokra.

Az agrárminiszternek a jobboldali ellenzéket vezető Liga párt szenátora Stefano Candiani válaszolt kijelentve, hogy a római kormányt nem érdekli az agrárszektor, miként nem törődik az év eleje óta 400 százalékkal erősödött illegális bevándorlással sem. "A kormány üzenete egyértelmű: az illegális migránsok fontosabbak az olaszoknál és a szabályosan Olaszországban élő bevándorlóknál is" - mondta. Hozzátette, hogy a Liga minden demokratikus eszközzel megakadályozza a kormány rendelkezését.

Az intézkedés annak az elfogadás előtt álló 55 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagnak a része, amelynek több mint felét a járványhelyzet sújtotta vállalkozások újraindítására fordítanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018