eur:
388.63
usd:
370.85
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Pestisdoktor maszkot visel egy nő a nyugat-ukrajnai Lviv városban 2020. március 22-én, az új típusú koronavírus-járvány idején. A középkorban a pestisjárvány sújtotta települések betegeit kezelő pestisdoktorok a madárcsőrre emlékeztető maszkba illatos növényeket raktak, hogy megakadályozzák a rossz levegő belélegzését.
Nyitókép: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk

Ukrajnában továbbra is sok egészségügyi dolgozó hal meg a koronavírus miatt

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában. Az egészségügyben dolgozók közül 19-en hunytak el az elmúlt napon.

Péntekre egy nap alatt 504 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 14 195-öt - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken szokásos napi online sajtótájékoztatóján.

A betegségben elhunytak száma napi rekordnak számító 21 új esettel, 361-re nőtt.

A halálos áldozatok között 19 egészségügyi alkalmazott van.

A betegségből eddig 2706-an gyógyultak fel, közülük 310-en az elmúlt napban, illetve 762 egészségügyi dolgozó. A miniszter kiemelte, hogy a betegségből felgyógyultak napi száma is az eddigi legmagasabb az országban a járvány kitörése óta.

Jelenleg 4430-an szorulnak kórházi ápolásra, lélegeztetőgépen 185-en vannak, köztük 16 egészségügyi alkalmazott és egy gyermek.

Ukrajnában eddig 159 155 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Viktor Ljasko, az egészségügyi miniszter helyettese, országos tisztifőorvos egy tévéműsorban elismerte, hogy a koronavírus-járvány megmutatta:

hibás döntés volt a fertőző betegségekkel foglalkozó kórházak esetében bevezetni a betegszám utáni finanszírozást,

amelyet az egészségügyi reform keretében tettek. Hangsúlyozta, hogy ezekben az egészségügyi intézményekben nem az ellátott betegek után kell megállapítani a szükséges finanszírozás mértékét, hanem a felkészültségre kell elegendő pénzt biztosítani.

Az ukrán határőrszolgálat pénteken arról számolt be, hogy öt újabb charterjárattal mintegy 800 embert evakuáltak előző nap külföldről Ukrajnába. Az utasok zöme ukrán állampolgár, illetve körülbelül húsz, Ukrajnába beutazási engedéllyel rendelkező külföldi. A repülőgépek közül kettő érkezett Milánóból, valamint egy-egy Koppenhágából, Madridból és Alicantéból. A hazatérőknek két hétre vagy karanténba kell vonulniuk egy kijelölt intézményben, vagy választhatják az önelszigetelést otthonukban, ahol viszont a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül ellenőrzik a hatóságok, hogy betartják-e az előírásokat.

A külügyminisztérium pénteken közölte, hogy eddig külföldön nyolc ukrán állampolgár halt bele a Covid-19 betegségbe, jelenleg kórházban 146-ot ápolnak, és 62-en gyógyultak fel a betegségből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×