eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Járókelők egy bécsi utcán 2020. május 2-án, miután az osztrák kormány engedélyezte egyes üzlettípusok újranyitását a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéseként.
Nyitókép: Ronald Zak

Az ECDC szerint hat dolgot kell betartania minden "lazító" államnak

A stockholmi székhelyű Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) igazgatója szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások egyszerre több tagállamban beindult fokozatos feloldása nem jelentheti azt, hogy az élet visszazökken a normális kerékvágásba. Az év elején ez a szervezet azt állította, hogy a járvány elkerüli Európát.

EP-képviselők társaságában tartott videokonferenciát az Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója. Kifejtette, hogy a tagállamok többségében egyértelműen hanyatlani kezdett a koronavírusos megbetegedések száma, lehetőséget teremtve a korábban bevezetett szigorú korlátozások enyhítésére. Lengyelországban, Romániában, Nagy-Britanniában és Svédországban azonban egyelőre stagnál az igazolt fertőzések száma, míg Bulgáriában továbbra is növekszik.

Andrea Ammon szerint a tagállamoknak azt kellene erőteljesen kommunikálniuk a lakosság felé, hogy

a korlátozások fokozatos lazításának dacára az élet még jó ideig nem zökkenhet vissza a normális kerékvágásba.

„Meg kell értetni az emberekkel, hogy a vírus még itt lesz egy jó darabig. Ez nem sprint, hanem egy maraton. Ezért az óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani” – fogalmazott.

A stockholmi székhelyű ECDC igazgatója az Európai Parlament környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi szakbizottságának tagjaival közölte, hogy Európában több mint egymillióan betegedtek meg eddig igazoltan a koronavírusban, a halálozások száma pedig meghaladta a 130 ezret.

A korlátozó intézkedések lazítása során az intézmény vezetője szerint hat szempontot kellene minden országnak figyelembe vennie.

  • Először is meg kell alkotni az intenzív nyomonkövetési-ellenőrzési stratégiát,
  • aztán az új esetek korai felismerésére a tesztelési kapacitásokat fokozni kell.
  • Lehetővé kell tenni a kontaktok visszakövetését, ez lehet mobiltelefonos alkalmazás révén, ami szerinte ugyan hasznos, de nem „csodaszer”.
  • Negyedikként jelölte meg a egészségügyi rendszer megfelelő kapacitásait és ellenállóképességét, közéjük sorolva a szabad kórházi ágyak elegendő számát.
  • Ezt követően a Covid-19-re adott nemzeti válaszok áttekintését és értékelését említette.
  • Utolsó pontként pedig az erőteljes kommunikációs stratégiát hangsúlyozta, amelynek két fő üzenete, hogy a járvány nem múlt el és a fizikai távolságtartást, valamint a védőmaszkok viselésére vonatkozó előírásokat továbbra is be kell tartani.

Andrea Amman úgy véli, hogy tekintettel a koronavírus rendkívül gyors és könnyű terjedésére, valamint arra, hogy tünetmentes betegek is képesek átadni,

Európának nem volt igazán esélye a Covid-19 megállítására. A meredeken felfutó fertőzési görbe lassítására viszont talán lehetőség lett volna

– tette hozzá.

Idén év elején egyébként az európai járványmegelőzési és ellenőrzési központ több héten keresztül olyan jelentéseket adott ki, amelyben az állt:

a járvány elkerüli a kontinenst vagy csak néhány megbetegedés lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×